vineri, 29 martie, 2024

TUN DE 48 milioane de euro.Sebastian Ghita este responsabil

Distribuie:

Publicat:

Potrivit stiripesurse.ro,statul cheltuie sume uriase pentru un soft defect marca Sebastian Ghita. Este vorba de softul care sta la baza sistemului electronic al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) care este menit sa proceseze cererile fermierilor eligibili sa primeasca subventii pentru teren. Insa din cauza disfunctionalitatilor sistemului zeci de mii de fermieri nu vad niciun cent din cei 53 de euro pe care ar trebui sa ii primeasca pentru fiecare hectar.

Problemele intampinate din cauza acestui soft nu i-a oprit pe reprezentantii ministerului Agriculturii sa cheltuie 48 de milioane de euro pe acest sistem din 2008 pana in prezent. Banii au fost folositi teoretic pentru extinderea si moderniza sistemului, insa blocajele continua sa apara. Daca softul ar functiona, ar putea fi procesate 25.000 de cereri ale fermierilor PE ORA. In realitate a durat cateva zile pentru procesarea a 14.000 de cereri; in conditiile in care din cei aproximativ 700.000 de fermieri care sunt eligibili pentru a primi subventiile pentru teren, dar numai 260.000 au reuşit să fie introduşi în sistem.

Softul care da peste cap planurile fiermierilor este creat de Siveco si Teamnet pentru suma de 14 milioane de euro. Siveco este firma care a devenit cunoscuta publicului larg duoa aparitia sa in dosarul Microsoft, iar Teamnet este infiintata de Sebastian Ghita si face parte din grupul Asesoft.

În 2014, a avut loc o a doua licitație, câștigată tot de aceleași firme, prin care sistemul urma să fie extins. Pentru asta, consorțiul va încasa 34 de milioane de euro în următorii trei ani.

Conform legislației europene, problema trebuie rezolvată până la 1 decembrie, pentru că atunci începe plata următoarei tranşe a subvenţiilor. Însă cum mâine instițiile statului au program scurt și pentru bugetari urmează o minivacanță de patru zile, sunt șanse reale ca sumele să fie achitate abia la finele lunii ianuarie 2016, informeaza Digi24.

Ca să rezolve problema, noul ministru al Agriculturii spune că va demite conducerea Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură și că o parte dintre funcționari vor veni la muncă și în zilele libere.

sursa:stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img