marți, 19 martie, 2024

Turcia incearca sa-i prinda pe pucistii din strainatate: a trimis cereri de extradare in 91 de tari pentru 504 persoane

Distribuie:

Publicat:

Un total de 107 presupuşi susţinători ai clericului islamic Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, au fost aduşi în Turcia, potrivit ministrului turc de justiţie Aldulhamit Gul, după mai bine de 32 de luni de la tentativa eşuată de puci din 2016, pentru care Ankara îl acuză pe cleric, relatează agenţia DPA, potrivit Agerpres.

''Au fost trimise cereri de extrădare către 91 de ţări pentru 504 persoane'', a declarat Gul pentru agenţia de presă Anadolu la Ankara, adăugând că guvernul urmăreşte în continuare cererile rămase.

Ankara afirmă că Gulen a orchestrat tentativa de puci din 2016 şi consideră mişcarea lui drept o organizaţie teroristă. Gulen, fost cândva un aliat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, neagă acuzaţiile.

Potrivit lui Gul, şapte persoane, inclusiv Gulen, sunt avute în vedere pentru extrădare din SUA.

Turcia a cerut de mult timp extrădarea lui Gulen, care trăieşte în statul american Pennsylvania. Washingtonul a afirmat până acum că Ankara nu a prezentat suficiente dovezi în cazul lui Gulen.

De la eşuarea puciului, Turcia a emis mandate de arestare pentru presupuşi susţinători ai lui Gulen în străinătate, în plus faţă de miile de persoane reţinute în ţară.

Au fost prinşi şi extrădaţi în Turcia cetăţeni turci din Ucraina, Kosovo, Azerbaidjan, Gabon, Pakistan şi Afganistan, precizează DPA.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img