vineri, 19 aprilie, 2024

Turcia se declară dispusă să ajute Afganistanul, fără să recunoască însă regimul taliban

Distribuie:

Publicat:

Turcia s-a declarat joi dispusă să ajute Afganistanul, fără însă ca pentru aceasta să recunoască regimul taliban, potrivit ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, citat de AFP.

"Noi am insistat pe lângă comunitatea internaţională asupra importanţei stabilirii unui contact cu actuala administraţie talibană. Dar a recunoaşte regimul şi a fi în contact sunt două lucruri diferite", a declarat Cavusoglu după o întâlnire la Ankara cu ministrul de externe al talibanilor, Amir Khan Muttaqi.

"Economia afgană nu trebuie să se prăbuşească", a adăugat el, invitând ţările care "îngheaţă conturile afgane din străinătate să acţioneze într-un mod mai suplu pentru ca salariile să poată fi plătite".

Talibanii au răsturnat guvernul afgan, susţinut de SUA la jumătatea lunii august, după 20 de ani de conflict, şi au instaurat un emirat islamic.

Sancţiuni internaţionale stricte au fost impuse ţării: băncile duc lipsă de lichidităţi, iar funcţionarii nu au mai fost plătiţi de atunci.

Este prima întâlnire între o delegaţie talibană şi un ministru turc, în contextul în care regimul taliban nu este recunoscut în continuare pe plan internaţional.

"Am discutat de asemenea cu delegaţia lor despre ceea ce poate fi făcut pentru a evita fluxuri de migranţi suplimentare", a spus în continuare şeful diplomaţiei turce, afirmând că unii migranţi afgani doresc "să se întoarcă în Afganistan".

"Administraţia talibană a afirmat că le va oferi sprijinul necesar dacă doresc să se întoarcă", a mai spus el. Turcia, cu 84 milioane de locuitori, raportează cu regularitate că găzduieşte deja cinci milioane de migranţi şi refugiaţi, dintre care 3,7 milioane provin din Siria şi până la 420.000 de afgani, potrivit Agerpres.ro.

Ministrul turc a mai cerut ca femeile afgane să poată reveni la muncă, iar fetele la şcoală, asigurând că "nu există o exigenţă sau o precondiţie" din partea Ankarei în acest sens, ci "aşteptări şi din partea altor ţări musulmane".

Liderii G20 s-au angajat marţi în cursul unui summit virtual să furnizeze un ajutor umanitar Afganistanului, UE promiţând 1 miliard de euro în deschiderea lucrărilor acestei reuniuni.

Turcia a anunţat la sfârşitul lunii august că a început să-şi retragă trupele din Afganistan, renunţând astfel la propunerea sa de a continua să asigure securitatea aeroportului din Kabul după retragerea forţelor americane.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img