joi, 28 martie, 2024

Turisti surprinsi de furtuna si intuneric pe un traseu din Muntii Bucegi, coborati de pe munte de salvamontisti

Distribuie:

Publicat:

Salvatorii montani din Dambovita au intervenit pentru salvarea unei turiste epuizate fizic, care a pornit la drumetie cu fiul ei de 12 ani, dar nu a mai putut continua deplasarea. Jandarmii si salvamontistii din Brasov au salvat, la randul lor, trei turiste speriate de furtuna si intuneric.

Jandarmii din cadrul Postului Montan Pestera impreuna cu Salvamont Salvaspeo Dambovita au intervenit, marti seara, in Masivul Montan Bucegi, unde o femeie in varsta de 40 de ani, din judetul Ilfov, cazata la o pensiune din zona Pestera, a plecat, impreuna cu fiul in varsta de 12 ani, intr-o drumetie pe traseul montan Pestera – Varful Omu.
La un moment dat, in timp ce urca spre Varful Omu, femeia nu a mai putut continua deplasarea din cauza epuizarii fizice si a unor probleme medicale.
Ajunsi la fata locului, in punctul “Mecetul Turcesc”, salvatorii montani i-au acordat turistei masurile de prim-ajutor, deoarece aceasta se afla in stare avansata de epuizare fizica si era panicata.
Turista a fost transportata cu targa UT 2000, in conditii de siguranta, pana la Refugiul Salvamont Dambovita, unde i s-au acordat alte masuri de prim ajutor, apoi s-a intors la locul de cazare.
La randul lor, efectivele Salvamontului si Jandarmeriei montane Brasov au fost alertate, tot marti seara, pentru acordarea de sprijin unui grup de trei turiste aflate pe un traseu montan dintre cabana Padina si statiunea Bran, traseu din Masivul Bucegi.
Turistele aflate la aproximativ doua ore de mers fata de statiunea Bran au apelat 112 si au spus ca nu sunt in pericol iminent, fiind doar epuizate fizic.

Acestea pareau panicate ca nu vor putea ajunge in siguranta la destinatie, fiind surprinse de furtuna si intuneric.
Dupa un traseu de aproximativ o ora, folosindu-se si mijloace auto din dotarea Jandarmeriei Brasov, salvatorii au ajuns la turiste, care nu prezentau simptome sau traumatisme fiind doar epuizate fizic.
La ora 22.50 echipele de salvatori au inceput deplasarea catre refugiul Salvamont Zanoaga, iar in jurul orei 23.45 turistele au ajuns in siguranta la refugiul Salvamont Zanoaga.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img