joi, 28 martie, 2024

Turmeric: pericolele pentru sanatate ale acestei plante

Distribuie:

Publicat:

Pericolele consumului de turmeric. Turmericul este unul dintre fundamentele medicinei tradiționale indiene și Ayurveda. Folosit de aproape 4000 de ani, este analizat îndeaproape de oamenii de știință din întreaga lume, din cauza nenumăratelor virtuți asupra sănătății.

Considerată o plantă excepțională în India, turmericul sau Curcuma longa, a fost folosită de sute de ani ca condiment. Numele său provine din sanscrită kunkuma, ranjani și se găsește și sub denumirea de șofran indian sau turmeric.

Este o specie de plante perene, rizomatoase, care aparține familiei Zingiberaceae. Rădăcina turmericului sau a rizomilor, de culoare galben-portocaliu, uscată și măcinată, ceea ce face posibilă obținerea condimentului pudră care se găsește în principal în magazine.

Se caracterizează prin culoarea sa galben-auriu, portocaliu sau chiar muștar și aroma specifică. Este un condiment utilizat pe scară largă în India și în toată Asia de Sud-Est, deși este cultivat în prezent în alte regiuni calde și umede.

Culoarea sa galbenă intensă, care poate varia de la aur la portocaliu, provine din concentrația sa de curcuminoizi, inclusiv faimoasa curcumină. Acest ingredient activ polifenolic antioxidant este un pigment care a făcut obiectul a numeroase studii pentru a afla mai multe despre proprietățile sale, în special proprietățile antiinflamatorii și anti-cancer.

Turmericul este bogat în bisacuronă, cariofilenă și colesterol, care au o acțiune antiinflamatoare, dar și în curcumenonă, cunoscută a fi anti-îmbătrânire. Diferitele uleiuri esențiale care îl compun sunt de asemenea renumite pentru proprietățile lor.

Pericolele consumului de turmeric

Așa-numitul șofran indian este așadar un aliat minunat pentru sănătate. Cu toate acestea, poate prezenta contraindicații în anumite cazuri specifice.

Nu este recomandat femeilor însărcinate, in alăptare sau persoanelor care urmează să facă o operație. Utilizarea sa este, de asemenea, contraindicată pentru persoanele care suferă de ulcer gastric și probleme grave ale bilei, cum ar fi pietrele.

În plus, consumat în doze foarte mari pe o perioadă prelungită, turmericul poate provoca afecțiuni gastrice. În ciuda proprietăților sale hepatoprotective și antiulcer, acesta poate provoca într-adevăr iritații ale stomacului, precum și deteriorarea mucoasei digestive care poate provoca un ulcer.

Dacă aveți îndoieli, vă sfătuiesc să solicitați sfatul medicului dumneavoastră, în special înainte de a începe un curs de tratament, mai ales dacă urmați un tratament anti-coagulant sau antiinflamator.

Vivadiva studio

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img