vineri, 26 aprilie, 2024

Tusea cu mucus alb, semn al anumitor afectiuni: Cand e nevoie sa mergi la doctor

Distribuie:

Publicat:

Fiecare dintre noi ne confruntăm din când în când cu tusea, care poate fi un semn al gâtului iritat sau poate indica diverse afecțiuni. De ce apare tusea cu mucus alb și cum se tratează?

Există două tipuri principale de tuse: productivă și neproductivă. O tuse productivă sau umedă produce mucus, în timp ce o tuse neproductivă sau uscată, nu. Culoarea mucusului poate indica uneori cauza bolii: cel galben sau verde poate indica o infecție, cel roșu o infecție sau chiar cancer, cel gri o iritare cauzată de fumat sau de inhalarea unor particule cum ar fi cele dintr-o fabrică de cărbune, cel maroniu, boli pulmonare cronice.

Ce provoacă tusea cu mucus alb?

Există mai multe cauze potențiale ale tusei care produce mucus alb, precum:

Astmul

Este o afecțiune care provoacă inflamații acute ale căilor respiratorii din plămâni. Factorii care declanșează frecvent această inflamație includ exercițiile fizice, expunerea la temperaturi reci, fumul de țigară, febra fânului sau alte alergii.

O persoană care suferă un atac de astm poate prezenta următoarele simptome: tuse, respirație șuierătoare și dificilă, durere toracică ușoară. Expectorarea de mucus alb nu este o cauză imediată de îngrijorare. Cu toate acestea, tusea cu mucus abundent poate duce la agravarea simptomelor bolii, deoarece excesul de mucus poate înfunda căile respiratorii, ceea ce face respirația mai dificilă, potrivit doc.ro.

Medicii prescriu de obicei folosirea unui inhalator care conține un bronhodilatator (medicament care ajută la relaxarea mușchilor din jurul căilor respiratorii), cu ajutorul căruia se facilitează respirația în timpul unui atac de astm.

Unele remedii la domiciliu pot reduce severitatea sau frecvența simptomelor de astm: evitarea iritanților sau alergenilor, administrarea de antihistaminice pentru a ajuta la controlul alergiilor, încercarea unor tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, yoga sau mindfulness-ul, pentru a reduce simptomele legate de stres.

sursa: exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img