vineri, 26 aprilie, 2024

UBB aduce la Cluj-Napoca un Centru Naţional de Competenţă în schimbări climatice

Distribuie:

Publicat:

Consorţiul naţional coordonat de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a câştigat organizarea unui Centru de competenţă (cu coordonare) la Cluj-Napoca pe tema "Adaptation to Climate Change", în valoare de aproximativ 3.800.000 EURO. Din Consorţiul naţional mai fac parte Universitatea din Bucureşti, institute naţionale de referinţă (INCAS, INOE), Şcoala Naţională de Meteorologie (din Administraţia Naţională de Meteorologie), alţi agenţi academici şi/sau socio-economici (INDECO, INOESY, AB Research Group, CIT-IRECSON, ECOMAPS).

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, declară că "era absolut normal ca un Centru naţional de competenţă de acest tip să aibă un nucleu la Cluj-Napoca, în condiţiile în care domeniul este, prin UBB, unul de vârf în ţară şi relevant internaţional (ex. infrastructura academică a UBB face parte din reţeaua europeană ACTRIS), iar noua specializare inteligentă a oraşului angajată de UBB, InfoBioNano4Health, include şi această componentă legată de sănătatea mediului. În plus, Centrul vine să completeze instituţiile din UBB în acest domeniu fundamental pentru civilizaţia umană în acest moment al evoluţiei ei, şi anume recent aprobata Catedră UNESCO în Sustenabilitate şi Schimbări Climatice (https://news.ubbcluj.ro/ubb-va-gazdui-o-catedra-unesco-in-domeniul-schimbarilor-climatice-si-dezvoltarii-durabile/)".

"În acest context, mă bucur să observ că un al doilea Centru de competenţă în domeniul oncologiei (cancerului) a fost adus cu nucleul în oraşul nostru de colaboratorii noştri strategici de la Institutul Oncologic "Prof. univ. dr. Ion Chiricuţă", lucru care arată competenţa avansată în domeniu a colegilor noştri şi de care astfel sunt sigur că va beneficia întregul ecosistem de sănătate din oraş, inclusiv noul program UBBMed (UBBMed-G – https://www.ubbcluj.ro/ro/facultati/school_of_health)", adaugă rectorul UBB.

Alte patru Centre de competenţă vor fi organizate la Bucureşti, UBB făcând parte din unul dintre ele, în domeniul "Restore our Oceans and Water".

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img