sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ucraina ii ajuta pe elevii maghiari din Transcarpatia si nu ii sprijina pe cei romani – PRESA

Distribuie:

Publicat:

Ministrul educaţiei ucrainean, Lilia Grinevici, a declarat că, în acest an, pragul de trecere a testelor la limba ucraineană pentru absolvenţii şcolilor cu predare în limba maghiară va fi redus cu câteva puncte, dar ministrul educaţiei a uitat de absolvenţii şcolilor româneşti pentru care studierea limbii ucrainene este un proces la fel de dificil ca şi pentru copiii maghiari, relatează luni portalul etnicilor români din Cernăuţi Bukpress, relatează Agerpres.

Ea a făcut o declaraţie în acest sens după o vizită efectuată în 28 martie în Transcarpatia, dar de atunci nu a făcut nicio referire publică la aceeaşi concesie şi pentru elevii români.

Într-o declaraţie publică, deputatul etnic român din Rada Supremă (parlamentul ucrainean), Grigore Timiş, i-a atras atenţia ministrului educaţiei că selectivitatea în educaţie în raport cu minorităţile naţionale provoacă un val de neîncredere în societate, ceea ce este inadmisibil pentru o ţară orientată spre valori europene.

El s-a arătat de acord cu propunerea Liliei Grinevici privind reducerea pragului de admitere pentru absolvenţii şcolilor minoritare şi că aceasta nu este o noutate pentru ţările cu o societate multinaţională şi o democraţie stabilă.

'Dacă aspirăm la un stat cu un nivel înalt al culturii politice în ceea ce priveşte interesele minorităţilor naţionale şi dorim să rezolvăm cât mai eficient aceste probleme, nu avem dreptul să oferim doar unei minorităţi naţionale nişte drepturi, care conform legii ar trebui să fie asigurate pentru toţi', a subliniat Grigore Timiş.

'Modelul de protecţie a minorităţilor naţionale ar trebui să se bazeze pe prioritatea normelor legale şi, în primul rând, pe principiul nediscriminării', a adăugat deputatul. În consecinţă, deputatul Grigore Timiş a trimis o scrisoare ministrului educaţiei, Lilia Grinevici, în care a cerut să se ofere preferinţe nu doar absolvenţilor maghiari, ci şi elevilor din şcolile cu predare în limba română din regiunile Cernăuţi şi Transcarpatia.

La 5 septembrie 2017, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă Lege a educaţiei care prevede o serie de restricţii pentru minorităţile naţionale. Conform articolului 7 din noua lege, 'limba de studii în instituţiile de învăţământ este limba de stat', iar în şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale se prevede limitarea treptată a utilizării limbilor respective în procesul educaţional. Aceasta a provocat un val de indignare în rândul statelor vecine Ucrainei. În semn de protest, Ungaria a început să blocheze toate iniţiativele Kievului de integrare în structurile Uniunii Europene şi NATO, notează Bukpress.

În acest context, portalul citat aminteşte că, recent, ministrul educaţiei naţionale din România, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit cu ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, cu care a discutat despre diverse probleme legate de învăţământul în limba maternă pentru etnicii ucraineni din România şi etnicii români din Ucraina. Identificarea unor soluţii concrete pentru finalizarea negocierilor protocolului de colaborare bilaterală în domeniul educaţiei şi menţinerea învăţământului în limba maternă pentru românii din Ucraina s-au numărat printre temele discutate. Demnitarul român şi-a exprimat disponibilitatea pentru organizarea unei întâlniri cu omologul ucrainean, Lilia Grinevici, în vederea identificării unor soluţii concrete pentru finalizarea negocierilor protocolului de colaborare bilaterală în domeniul educaţiei şi menţinerea învăţământului în limba maternă pentru românii din Ucraina.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img