News Flash:

UCRAINA risca sa intre in INCAPACITATE DE PLATA

21 Februarie 2014
3098 Vizualizari | 0 Comentarii
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat vineri ratingul Ucrainei, pentru a doua oara in decursul ultimelor trei saptamani, apreciind ca situatia politica s-a deteriorat semnificativ astfel incat exista un risc crescut ca Ucraina sa intre in incapacitate de plata, transmite Reuters.

S&P a decis sa coboare cu o treapta ratingul Ucrainei, la 'CCC' de la 'CCC plus', in timp ce perspectiva asociata este una 'negativa', ceea ce inseamna ca agentia de evaluare are in vedere o noua retrogradare.

'Retrogradarea reflecta opinia noastra ca situatia politica din Ucraina s-a deteriorat semnificativ. Credem ca acest lucru creste incertitudinea cu privire la continuarea sprijinului financiar rusesc pe parcursul anului 2014 si pune in pericol capacitatea guvernului de la Kiev de a asigura serviciul datoriei externe, se arata intr-un comunicat al S&P.

Agentia de evaluare a ajuns la concluzia ca violentele care au avut loc in ultima saptamana la Kiev inseamna ca o rezolvare amiabila a disputelor politice este exclusa. 'Credem ca viitorul actualei conduceri ucrainene este acum mai nesigur decat oricand' apreciaza S&P, adaugand insa ca in opinia sa sprijinul oferit de guvernul rus este conditionat de actuala conducere de la Kiev si de orientarea sa spre Rusia. In aceste conditii, S&P crede ca o continuare a programului de sprijin rusesc destinat Ucrainei, sprijin in valoare de 15 miliarde de dolari, este incert. 'In cazul in care sprijinul financiar rusesc nu se va ridica la inaltimea asteptarilor, ne asteptam ca guvernul Ucrainei sa intre in incapacitate de plata', se arata in comunicatul S&P.

In ceea ce priveste posibilitatea ca Ucraina sa obtina asistenta financiara din partea SUA, UE sau FMI, agentia de evaluare crede ca aceasta optiune va fi legata de o serie de conditii incluse intr-un program formal cu FMI, respectiv cresterea flexibilitatii cursului de schimb, politici destinate intaririi sectorului financiar, consolidare fiscala, cresterea tarifelor la energie si reforme structurale pentru imbunatatirea mediului de afaceri si sprijinirea cresterii economice. 'In opinia noastra, actualul guvern ucrainean nu este inclinat sa sustina aceasta directie' apreciaza S&P.

De asemenea, S&P considera ca pe fondul turbulentelor politice situatia economica a Ucrainei va continua sa se deterioreze ceea ce inseamna ca va creste probabilitatea unei devalorizari fortate a monedei nationale (hryvna). In conditiile in care jumatate din datoria guvernamentala a Ucrainei este in valuta, o devalorizare semnificativa ar putea submina si mai mult capacitatea guvernului de a asigura serviciul datoriei externe.

O perspectiva 'negativa' inseamna ca exista o sansa din trei ca S&P sa coboare din nou ratingul Ucrainei in urmatoarele 12 luni daca va ajunge la concluzia ca o intrare in incapacitate de plata este inevitabila in decurs de sase luni. De asemenea, o retrogradare ar putea fi decisa daca nu se va ajunge la un acord de finantare bilateral sau multilateral. In sens invers, S&P ar putea imbunatati perspectiva la 'stabila' daca va ajunge la concluzia ca Ucraina isi poate asigura necesarul de finantare externa sau daca criza politica actuala va face loc unei perspective mai stabile si mai predictibile.

In ultimele trei zile, ciocnirile care au avut loc in Piata Independentei din Kiev intre manifestanti si fortele de ordine au facut 75 de morti. AGERPRES

tandard poor ccc s p ucrainei piata independentei kiev
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1120 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025074 (s)