vineri, 29 martie, 2024

UDMR propune un set de măsuri pentru contracararea efectelor negative ale pandemiei asupra economiei

Distribuie:

Publicat:

Grupurile parlamentare ale UDMR propun un set de măsuri pentru contracararea efectelor negative asupra economiei şi susţinerea comunităţilor locale, având în vedere situaţia economică actuală cauzată de pandemie", a anunţat joi senatorul UDMR Tanczos Barna.

"Cerem Guvernului să ia decizii responsabile pentru siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, dar şi pentru economia ţării", a afirmat senatorul, potrivit unui comunicat al UDMR, potrivit Agerpres.ro.

Între măsurile propuse de UDMR pentru sprijinirea cetăţenilor se află alocarea a 70% din salariul mediu al ultimelor şase luni, pe perioada întreruperii activităţii, pentru toţi angajaţii firmelor din sectorul turistic concediaţi din cauza declanşării crizei şi neplata la termen a ratelor la creditele bancare să nu fie considerată întârziere în cazul persoanelor care sunt obligate să intre în carantină.

Pentru sprijinirea sectorului privat UDMR propune scutirea de la plata tuturor contribuţiilor şi impozitelor către bugetul de stat pentru toate companiile care sunt nevoite să îşi sisteze parţial sau total activitatea, amânarea plăţii TVA şi a contribuţiilor de asigurări sociale, scadente în timpul crizei, în cazul companiilor care îşi încetează activitatea pentru o perioada ce depăşeşte 15 zile, precum şi crearea unui fond de intervenţie, din care se pot acorda subvenţii şi compensaţii firmelor care activează în sectoarele vulnerabile ale economiei ţării.

UDMR propune şi o serie de măsuri pentru proiectele finanţate din fonduri europene, între acestea fiind: demararea imediată a negocierilor cu Comisia Europeană în vederea prelungirii termenului de implementare a proiectelor finanţate de UE (trecerea de la regula n+3 la regula n+4) şi modificarea condiţiilor pentru finanţările nerambursabile, astfel încât termenele limită să poată fi prelungite, majorarea finanţărilor pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Pentru susţinerea administraţiilor publice locale, UDMR propune ca bugetul de stat să acopere o jumătate din pierderile generate de închiderea unităţilor culturale şi sportive (teatre, cinematografe, muzee, baze sportive, stadioane, piscine) aflate în subordinea administraţiilor publice locale şi prelungirea termenului de plată în care se poate beneficia de bonificaţie, până la 31 mai, a impozitelor şi taxelor locale.

"Creşterile salariale din domeniul construcţiilor din ultimii ani au condus la modificarea bugetelor proiectelor finanţate din fonduri europene. Propunem majorarea imediată a bugetelor în vederea acoperirii acestor cheltuieli. În funcţie de evoluţia evenimentelor, Consiliul Economic al UDMR are în vedere elaborarea şi altor propuneri de măsuri în contextul pandemiei", a menţionat comunicatul UDMR.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img