vineri, 19 aprilie, 2024

UE sustine planul Poloniei de a transfera Ucrainei 1,2 milioane de doze de vaccin

Distribuie:

Publicat:

 

Comisia Europeană va sprijini intenţia Poloniei de a furniza Ucrainei încă 1,2 milioane de doze de vaccin AstraZeneca împotriva coronavirusului, a declarat miercuri guvernul de la Kiev într-un comunicat citat de Reuters, notează Agerpres.

Vicepreşedinte Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a afirmat că UE este dispusă să ajute Ucraina la livrarea lotului, arată guvernul ucrainean.
Programul de vaccinare din Ucraina este în urma celor din alte ţări europene. Bilanţul de vineri al epidemiei de coronavirus este de peste 1,25 milioane de cazuri şi 23.934 de decese.

Săptămâna aceasta, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat intenţia Kievului de a vaccina jumătate din populaţie până la începutul anului viitor şi tratative cu mai multe ţări, printre care şi Polonia, pentru a primi o parte din vaccinurile de care dispun.

Zelenski a făcut apel la Uniunea Europeană şi la statele membre să ajute Ucraina la obţinerea vaccinurilor, dar se opune achiziţiei de vaccin rusesc Sputnik V; Reuters menţionează în context şi relaţiile proaste dintre Kiev şi Moscova, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014.

Până acum, potrivit preşedintelui, Ucraina şi-a asigurat 20 de milioane de doze de vaccin de la compania Serum Institute of India şi prin programul internaţional COVAX, susţinut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În decembrie anul trecut, ministerul sănătăţii de la Kiev a încheiat şi un contract pentru 1,9 milioane de doze de vaccin chinezesc Sinovac, la preţul de 18 dolari doza, prin intermediul firmei ucrainene Lekhim.

Militanţii anti-corupţie afirmă că preţul pentru Sinovac este prea mare, iar miercuri procuratura ucraineană a anunţat o anchetă privind contractul respectiv.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img