vineri, 29 martie, 2024

Uleiul eficient in dureri si infectii

Distribuie:

Publicat:

Un remediu naturist mai putin cunoscut, dar foarte eficient, uleiul de terebentina este folosit de mult timp in tratarea afectiunilor respiratorii si reumatice. Este un ulei esential, 100% natural, cu un miros foarte placut de rasina si lemn. Folosit in industria farmaceutica, dar si in medicina naturista, ca tratament alternativ, uleiul de terebentina se obtine prin distilarea in vapori de apa a rasinii de pin. In trecut, uleiul era extras dintr-o specie de copac din zona mediteraneana, care era inrudit cu fisticul si se numea Pistacia terebinthus. in prezent, cel mai des sunt folosite soiurile de pin maritim (Pinus pinaster), pinul de Alep (Pinus halepensis), pinul Masson (Pinus massoniana), pinul de Sumatra  (Pinus merkusii), pinul cu frunze lungi (Pinus palustris) sau pinul ponderosa (Pinus ponderosa).

Uleiul de terebentina, care mai este denumit si ulei esential de pin maritim, este incolor, are un aspect fluid si un miros intens, proaspat, rasinos. Pentru obtinerea terebentinei, rasina de pin este pusa intr-un vas de cupru, unde are loc evaporarea si urmeaza condensarea uleiului intr-un vas special.

In medicina, terebentina a fost folosita din cele mai vechi timpuri, pentru a trata diferite afectiuni. Este un remediu excelent pentru durerile musculare si osteo-articulare, in acest caz aplicarea fiind facuta pe piele, in zona dureroasa. Pielea se incalzeste si se inroseste, iar durerea este diminuata, conform Web MD. De asemenea, poate fi folosit in inhalatii, pentru decongestionarea cailor respiratorii. Este indicat in afectiuni pulmonare si pentru a trata durerile de piept aparute in urma racelilor sau gripei. Ca uz intern, uleiul este recomandat pentru afectiuni urinare sau renale. Are rol antiseptic, antiinflamator si ajuta la eliminarea parazitilor intestinali si a Candida.

Uleiul se aplica direct pe piele, prin masaj usor, pentru a trata durerile musculare sau de oase si ligamente. Atentie insa, trebuie aplicat numai pe zonele dureroase, nu pe tot corpul! Remediul naturist este recomandat pentru ameliorarea durerilor provocate de reumatism, sciatica si inflamatia produsa de guta. Potrivit Earth Clinic, uleiul de terebentina poate fi bun si pentru uz intern, dar numai cateva picaturi pe un cub de zahar. Luat in doze mari, acest remediu poate fi toxic. Uzul intern este pentru infectiile urinare sau candidoza, de exemplu. Este bine sa discuti cu un medic inainte de a incerca tratamentul si de fiecare data sa incepi prin a lua doze mai mici, care pot fi crescute pe parcurs.

In afectiunile respiratorii, se toarna putin ulei esential de terebentina intr-un bol cu apa si se foloseste la inhalatii. in unele centre SPA pot fi facute bai de terebentina, care stimuleaza imunitatea si regenerarea celulara, ajutand totodata la slabire si la eliminarea celulitei. Sunt suficiente doar cateva picaturi de ulei esential intr-o cada cu apa. De asemenea, baile de terebentina sunt recomandate si pentru ameliorarea durerilor provocate de afectiuni ale coloanei vertebrale, artrita, spondilita sau nevralgii. Acest ulei esential de pin maritim, care este 100% natural, are efect antiseptic, antiviral, antibacterian si decongestionant. Poate fi folosit ca adjuvant in infectii, raceli, probleme articulare si de asemenea are un puternic efect antialgic si antiinflamator. Este foarte util pentru durerile de oase, articulatii sau de muschi, inclusiv dupa efort fizic intens. Multi sportivi recurg la acest remediu dupa antrenamente sau competitii, ca sa scape mai repede de durerile musculare.

Uleiul de pin maritim este folosit si in industria cosmetica si farmaceutica, ca solvent pentru prepararea dermatocosmeticelor. Pentru ca are un miros intens si placut, este utilizat si in aromaterapie. Anumiti compusi pe care le contine terebentina – alpha-pinenul si beta-pinenul – se regasesc si in alte produse disponibile in comert, cum ar fi camforul, linaloolul sau geraniolul, ingrediente care apar pe eticheta multor produse cosmetice. De altfel, in combinatie cu camforul, terebentina poate fi folosita si pentru a prepara solutii pentru frectii. Iata o reteta pe care o poate incerca oricine:

 Reteta de frectie preparata in casa este recomandata pentru durerile reumatice si cele provocate de artrita. Ingrediente: 473 grame terebentina pura, 473 grame alcool pur, 473 grame ulei de masline, 6 grame camfor.  Mod de preparare: dizolvi camforul in terebentina, adaugi uleiul de masline, apoi alcoolul. Solutia trebuie agitata bine inainte de folosire. Trebuie sa frectionezi bine zonele dureroase, pana cand solutia intra complet in piele, apoi sa aplici un bandaj pe locul respectiv, care sa fie mentinut toata noaptea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img