sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ultimul supravietuitor al Canalului Mortii s-a stins din viata la varsta de 101 ani

Distribuie:

Publicat:

Ultimul supravietuitor al torturilor la care au fost supusi detinutii politici din inchisorile comuniste siliti la munca fortata pe Canalul Dunare – Marea Neagra, Nicolae Tomaziu, s-a stins din viata la varsta de 101 ani.

Experientele pe care le-a avut in trecut, pe vremea fostului dictator Nicolae Ceausesc, au fost cu adevarat crunte. Batai, infometare, electrocutari sau tavalirea detinutilor, goi pusca, prin maracini. Morti ingropati fara lumanare si supravietuitori bantuiti tot restul vietii de cosmarul trait. Acesta e pretul platit pentru implinirea visului lui Nicolae Ceausescu, acela de a construi “Magistrala albastra”. 

Lagarul de munca de la Cernavoda, judetul Constanta, a fost primul din cele 14 santiere deschise pentru lucrarile la Canalul Dunare – Marea Neagra. Initial s-a inceput treaba cu salariati, dar la scurt timp, cei responsabili si-au dat seama ca nu aveau suficienti oameni, astfel ca au incercat sa aduca si militari. 

Pana la urma insa, greul l-au dus detinutii, multi dintre ei inchisi din motive politice. Potrivit unor documente din arhiva serviciilor secrete britanice, fiecare prizonier trebuia sa sape cel putin sase metri de pamant pe zi. Iar tinerii de 15-18 ani erau obligati sa transporte cel putin 50 de incarcaturi de piatra pe o distanta de 200-300 de metri pe zi. Daca nu realizau norma, prizonierii erau infometati sau pusi sa petreaca noaptea afara, in frig.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img