joi, 25 aprilie, 2024

Un afacerist italian le-a suflat iesenilor de sub nas o afacere de succes: “Va vindeti prea ieftin terenurile”. Spera sa dea un tun cu o investitie minima – FOTO, VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Un italian s-a indragostit de Romania si a decis sa isi deschida o afacere in Iasi •  S-a stabilit in Iasi in urma cu 18 ani • "Si mama care locuieste in Italia imi spune, de fiecare data cand vine aici, ca e pacat, ca voi romanii nu ati pastrat bogatiile pe care le aveati", spune afaceristul italian

Unul dintre cele mai importante programe de minimis derulate anul acesta de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este cel destinat cultivatorilor de usturoi. Acestia pot obtine sume importante care pot fi folosite la reducerea cheltuielilor. Trei dintre cei 30 de cultivatori din judet s-au inscris deja in program pentru a obtine ajutorul de minimis in valoare de 1.000 de euro.

Unul dintre acestia este Biagio Scrofani, italian stabilit in Iasi in urma cu 15 ani. Acesta este de meserie inginer agronom si a decis sa isi incerce norocul in agricultura, devenind astfel un concurent puternic pe piata usturoiului din Iasi si din Moldova, care nu mai are atat de multi producatori, cum erau in urma cu doua decenii.

"Mi-a fost greu sa mai gasesc seminte romanesti de usturoi"

La peste 40 de kilometri de Iasi, chiar la marginea drumului european, exista o suprafata de teren unde se pot vedea sute de mii de fire verzi ce au rasarit din pamant ca ghioceii. Aici a plantat usturoi, pe aproape doua hectare, Biagio Scrofani, un fermier italian, care a ales sa traiasca in Iasi. Fermierul s-a stabilit in urma cu 18 ani in Romania si de aproape 15 ani, in Iasi. A arendat terenul si s-a apucat de treaba.

"Am venit mai intai la Brasov, cu o bursa Erasmus, pentru 6 luni. Apoi am prelungit perioada, si pentru ca mi-a placut tara voastra, am ramas aici. Eu sunt de meserie inginer agronom, am lucrat aici in mai multe locuri, dar am fost plecat si in Africa o scurta perioada de timp, pentru studiile mele, pe plante exotice. Am venit la Iasi si mi-am facut meseria in diverse firme, iar de anul trecut am plantat usturoi. Soiurile pe care le am sunt romanesti, o parte, dar si din Spania. Mi-a fost greu sa mai gasesc seminte romanesti de usturoi. Chiar daca in Romania sunt regiuni recunoscute pentru usturoiul de calitate, cum este cel de Copalau, nu am mai gasit seminte. S-au mai pierdut din traditiile legumicultorilor din aceste zone", spune italianul. Fermierul a investit aproximativ 25.000 de lei in doua hectare cu usturoi in luna noiembrie anul trecut, iar primele fire au aparut deja.

"Noi spunem ca la jumatatea lui iunie o sa avem usturoiul copt, numai bun de vandut. O sa-l vindem cu un pret rezonabil, de 8,5-9 lei kilogramul. Oricum, eu sunt de parere ca mai bine faci calitate pe o suprafata mica, decat mult si prost. Trei factori sunt importanti in cultivarea usturoiului: genetica, mecanizarea si specialistul, cel care supravegheaza ca totul sa decurga bine", mai spune legumicultorul in varsta de 43 de ani.  

 

CONTINUAREA PE BZI

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img