vineri, 29 martie, 2024

Un an de la moartea lui Andrei Gheorghe. Tatal perfect pentru patru copii

Distribuie:

Publicat:

La 19 martie se implineste un an de cand cunoscutul realizator de radio si de televiziune, Andrei Gheorghe, a spus „La revedere, drum bun!” vietii, la doar 56 de ani, in urma unui infarct. Si chiar daca existenta zilnica ajunge sa ne acopere cu huruitul ei pana si amintirile, „urma” lasata de Andrei Gheorghe in memoria multora, fie ei prieteni, dar si dusmani, nu poate fi contestata.

Asa ca acum e un moment bun pentru a ne aminti de cel care spunea: „Moartea e clara. N-ai cum s-o eviti. Calitatea vietii e importanta”.

Andrei Gheorghe s-a nascut la 14 ianuarie 1962, la Lipetk, in Rusia. Tatal lui era roman si studia la scoala de aviatie de acolo, o localitate aflata „la o noapte de mers cu trenul de Moscova”, iar mama, rusoaica, era chiar fata comandantului respectivei scoli. La varsta de 6 ani se muta in Constanta, impreuna cu familia. Aici intervine prima problema. ”Nu stiam limba romana”, marturisea Gheorghe intr-un interviu.

In prima zi de scoala are si primele conflicte cu colegii, din cauza ca il faceau „rusnac”. „Ne-am batut, apoi ne-am imprietenit”, isi amintea el. In copilarie viseaza sa devina, pe rand, gunoier, fiind fascinat de masinile cu care acestia ridicau gunoiul, taxatoare, impresionat de teancurile de bani ce se adunau in dreptul ei, „fara sa stiu ca banii nu ii apartineau tovarasei”, dar si cosmonaut, „pentru ca era in voga marele Iuri Gagarin”. Face liceul „Mircea cel Batran” din Constanta, la seral, apoi Facultatea de Filologie de la Universitatea Bucuresti, sectia rusa-engleza.

Dar povestea radioului, marea lui iubire, avea sa inceapa tot in Constanta. ”Nu aveam de munca, nu aveam bani, muream de foame. Si atunci au dat astia de la Radio Constanta anunt, cautau redactor radio. Habar n-aveam ce inseamna, dar m-am dus”. Asa a inceput drumul ce avea sa-l duca spre faima, bani, dar, finalmente, si spre moarte.

Andrei Gheorghe, cariera in radio si televiziune

Cei cinci ani petrecuti la Radio Constanta si Radio Sky, intre 1991-1996, i-au creat deja o reputatie de „baiat rau”, dar i-au adus si primele valuri de notorietate, asa ca pasul spre Bucuresti a venit, cumva, firesc, chiar daca, la inceput, a primit refuzuri pe motiv ca „nu am voce de radio”, lucru ce pare ridicol cand ne gandim la timbrul inconfundabil al lui Gheorghe. Poate, insa, ca nu se adunasera destule tigari fumate peste corzile lui vocale, desi, vreme de ani, a fumat si patru pachete pe zi.

Ajunge, totusi, la Pro FM, unde explodeaza, pur si simplu, in eter, cu emisiunea ”Midnight Killer”, insotita de celebra-i formula de inceput: „Salutare, natiune!”. Tot la Pro FM urmeaza emisiunea „13-14”, cu un rasunet asemanator, astfel ca in toamna lui 2001 Andrei Gheorghe devine interesant si pentru televiziuni.

Devine gazda emisiunii „Lantul slabiciunilor”, la Pro TV, unde isi alimenteaza reputatia de dur, formula de eliminare a unui concurent din fiecare editie devenind un fel de „hit” verbal al vremii: „Esti un prost! La revedere, drum bun!”.

Trece apoi la Antena 1, unde realizeaza emisiunea numita chiar „Gheorghe” – cu momente memorabile precum caderea in cap a viitorului prim-ministru, Emil Boc – dar isi reia si emisiunile de radio, mai intai la Radio 21, apoi la Radio Total. Urmeaza alte emisiuni, la Realitatea TV, Prima TV, Prime (Rep. Moldova). Tot mai multe functii de conducere incep sa i se adune in CV, dar si tot mai multi bani, astfel incat, intr-un interviu din 2008, recunostea ca: „Da, sunt milionar in euro!”. In ciuda succesului, cel putin material, Gheorghe se arata, in ultimii ani de viata, tot mai dezamagit de oameni si de situatia generala din tara, petrecandu-si tot mai mult timp in vila din Voluntari, unde prefera compania unui rottweiler fioros.

Cum a murit Andrei Gheorghe

In seara de 19 martie 2018, Andrei Gheorghe a fost gasit fara suflare in baia vilei sale din Voluntari. Legistii au conformat decesul din cauza unui stop cardio-respirator. Conform dorintei lui, Gheorghe a fost incinerat. Dar nici ultimul drum nu a fost lipsit de controverse. Familia a dorit sa-i oficieze si  o slujba de inmormantare, lucru interzis de canoanele Bisericii Ortodoxe Romane pentru cei care aleg sa le fie ars trupul. Slujba a fost tinuta, totusi, de Adrian Singurov, membru al Bisericii Ruse din exil, dar nerecunoscut ca preot de BOR.

Familia lui Andrei Gheorghe

Gheorghe a avut si o viata personala atipica. Dupa o prima casatorie, cu iubita din studentie, Maria Olaru, de care a divortat in 2007, s-a recasatorit cu Petruta, femeia de care s-a indragostit in asa masura incat a devenit si un tata exceptional pentru cei trei copii ai Petrutei din casnicia anterioara: Maria (20 de ani, acum), Katarina (18 ani) si Max (17 ani).

A ramas, de asemenea, apropiat si de fiica pe care a avut-o din prima casatorie, Anastasia, acum in varsta de 25 de ani. In 2015 avea sa divorteze si de Petruta, dar familia i-a regretat indurerata moartea, pentru ca fata de oamenii apropiati, ca si fata de prieteni,  Andrei Gheorghe a lasat intotdeauna „urme” pline de iubire si de tandrete. Chiar si atunci cand „juca” rolul durului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img