News Flash:

UN BLOC DIN BARLAD VANAT DE " RECHINII" IMOBILIARI. "

6 Februarie 2017
3305 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru unii muma, pentru altii ciuma" asa s-ar putea traduce legea 282/2015, propusa de Guvern si adoptata de Parlament, fiind promulgata de presedintele Iohannis in 11 noiembrie. Aceasta prevede: " Se interzic organizarea si desfasurarea de activitati permanente si/sau temporare in spatiile prevazute la art. 2 alin. (5) lit. a) si altele asemenea (Spatii publice cu alta destinatie decat cea de locuinta - spatiile realizate in scopul desfasurarii de activitati care implica aglomerari de persoane, precum: sali de spectacol, de expozitii, de lectura, spatii pentru comert, structuri turistice de cazare si alimentatie publica si prestari de servicii, asistenta sociala si medicala, administratie publica si altele asemenea, indiferent daca aceste spatii sunt rezultatul conceptiei initiale a constructiei ori, dupa caz, al unor amenajari ulterioare), care implica aglomerari de persoane, pana la finalizarea lucrarilor de interventie realizate in scopul cresterii nivelului de siguranta la actiuni seismice a constructiei existente. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 70.000 lei, impreuna cu masura interzicerii emiterii autorizatiilor de functionare pentru spatiul in cauza de catre autoritatea administratiei publice locale competente". De o saptamana agentii comerciali care isi desfasoara activitatea in blocul 10 de pe strada Republicii 296 au fost anuntati de Primaria Barlad ca nu vor mai primi autorizatia de functionare. Trebuie amintit faptul ca acest imobil a fost expertizat de un specialist care a prezentat concluziile acestui studiu.

 " MAI BINE DARAMATI BLOCUL DECAT SA IL CONSOLIDATI" .


 Prof. univ.dr.ing. Ion Serbanoi a stabilit ca fundatia blocului este din beton simplu, fara armatura, si ca structura de rezistenta a imobilului este extrem de subreda: „In urma inspectiei «in situ», efectuata in mai multe etape, si a discutiei purtate cu mai multi locatari care stau aici de la punerea in functiune a imobilului, precum si in urma analizei detaliate a elementelor structurale, respectiv pereti portanti, pereti despartitori si plansee, am constatat ca la nivelul parterului, unde functioneaza mai multe spatii comerciale, s-a dezafectat zidaria diafragmelor longitudinale si transversale, pe zone mai mari sau mai mici, pentru a se adapta spatiul aferent apartamentelor pentru noile functiuni. Pe casa scarii se pot constata fisuri moderate spre grave, care au penetrat pe o anumita adancime peretele structural. Tot pe casa scarii, la nivelul etajului trei, constatam exfolieri ale tencuielii si zone de umiditate din cauza infiltratiilor apelor pluviale prin acoperisul blocului. In aceasta zona, am constatat fisuri, dovada ca structura de rezistenta este suficient de mult afectata. La exterior, analizand zonele neacoperite cu termoizolatie, acestea pastrand finisajul exterior efectuat initial cu tencuieli din praf de piatra, se observa: fisuri inclinate in pereti structurali, fisuri inclinate si verticale la majoritatea buiandrugilor de la usi si ferestre, fisuri inclinate si verticale in parapetii de la ferestre, fisuri orizontale in spaletii zidurilor exterioare. La nivelul soclului, constatam desprinderi ale tencuielii pe portiuni relativ mari. Trotuarele s-au tasat, cu desprinderea de elevatia fundatiei, panta creata dinspre exterior spre cladire orientand apele pluviale spre fundatie. Scarile de acces in bloc sunt afectate de trecerea timpului, parti din acestea fiind desprinse”. Concluziile raportului expertizei tehnice denota ca blocul 10 se incadreaza in clasa I de risc seismic, corespunzatoare constructiilor cu risc ridicat de prabusire la cutremure puternice, si nu satisface exigenta de rezistenta mecanica si stabilitate. Asadar, inginerul Serbanoiu a apreciat ca, asa cum se prezinta acum, structura de rezistenta a blocului 10 fie se dezafecteaza, fie se trece imediat la consolidare. O varianta ar fi consolidarea, iar o alta ar fi dezafectarea blocului si construirea unuia cu zece etaje in locul lui, timp in care locatarii vor fi mutati in alta parte. La un seism mai puternic, e posibil sa le vina blocul in cap. Dupa parerea mea, mai repede se construieste un imobil nou decat se consolideaza unul vechi. Sugestia mea, avand acest amplasament si avand insuficient spatiu in Barlad, este ca blocul sa fie dat jos si ridicat unul mult mai inalt, care sa satisfaca si alte cereri”, a concluzionat Serbanoiu.

CINE PIERDE SI CINE CASTIGA?

 Majoritatea proprietarilor care locuiesc in blocul 10 au peste 60 de ani si nu au posibilitatea de a-si consolida imobilul. Agentii comerciali care isi desfasoara acolo activitatea vor fi nevoiti sa isi puna lacatul pe usa si sa-si concedieze angajatii . Primaria nu va avea niciodata bani sa reabiliteze blocul , iar rechinii imobiliari incep " deja sa miroase oportunitatea". Un scenariu simplu, fara bataie mare de cap, arata astfel: vor cumpara la preturi de nimic apartamentele ( cine mai da bani pe un spatiu pe care nicio banca nu-l gireaza) si vor darama blocul. Zona in care se afla acesta are un mare potential comercial.

 IN TARA S-AU GASIT SOLUTII! LA BARLAD , NU!

 Primaria Bacau a gasit o rezolvare pentru aceasta situatie. Consiliul Local a pus la punct un regulament privind autorizarea spatiilor comerciale care isi desfasoara activitatea in cladirile cu risc seismic I. Astfel, toti proprietarii de magazine, restaurante etc. vor fi nevoiti sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca in spatiul respectiv nu se strang simultan mai mult de 50 de persoane. In caz contrar, autoritatea locala le va retrage autorizatia de functionare.Proprietarii vor avea la dispozitie 30 de zile sa dea o declaratie standard pe proprie raspundere, cum ca respecta prevederile, urmand ca Politia Locala sa evalueze la fata locului conditiile. Cei care isi desfasoara activitatea in spatiile situate la parterul blocului 10 din Barlad i-au prezentat primarului Boros aceste lucruri dar pozitia acestuia a ramas neschimbata. Ramane sa vedem daca scenariul privind " infulecarea " terenului se va confirma.

Galerie Foto

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1115 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030124 (s)