vineri, 19 aprilie, 2024

Un CUNOSCUT primar a fost CONDAMNAT la inchisoare cu EXECUTARE – VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Primarul municipiului DevaMircia Muntean, a fost condamnat definitiv luni de Inalta Curte de Casatie si Justitie la sase ani inchisoare cu executare, intr-un dosar in care este acuzat de conducerea unui autoturism sub influenta alcoolului.

MINUTA INSTANTEI – 309/1/2017 Respinge, ca nefondat, apelul formulat de inculpatul Muntean Mircia impotriva sentintei penale nr. 468 din data de 10 iunie 2016 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala in dosarul nr. 2014/1/2015. In baza art. 275 alin. 2 Cod procedura penala, obliga apelantul inculpat la plata sumei de 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. In baza art. 275 alin. 6 Cod procedura penala, onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru apelantul inculpat, pana la prezentarea aparatorului ales, in suma de 100 lei, se suporta din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 24 aprilie 2017. In 2013, Mircia Muntean a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la 4 ani inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu. Ulterior, in iunie 2016, el a primit intr-un alt dosar, tot la ICCJ, doi ani inchisoare pentru conducerea unui autoturism sub influenta alcoolului. Cele doua pedepse au fost contopite, Mircia Muntean urmand sa execute 6 ani inchisoare cu executare.

Cea de-a doua decizie, din iunie 2016, s-a judecat in apel la Completul de cinci judecatori de la ICCJ, iar decizia de luni, 24 aprilie 2017, este definitiva.

Primarul din Deva a contestat condamnarea pe motiv ca, in cazul sau, a intervenit o lege penala mai favorabila. El a depus in decembrie 2016, la Tribunalul Bucuresti, o cerere avand ca obiect constatarea intervenirii legii de dezincriminare, datorita modificarii elementelor constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu. Solicitarea lui Mircia Muntean a fost introdusa in instanta dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit, in iunie 2016, ca sintagma ”in mod defectuos” cuprinsa in cadrul reglementarii infractiunii de abuz in serviciu se traduce ”prin incalcarea legii”, iar neindeplinirea ori indeplinirea defectuoasa a unui act trebuie analizata numai prin raportare la atributii de serviciu reglementate expres prin legislatia primara — legi si ordonante ale Guvernului.

Contestatia primarului a fost respinsa atat de Tribunalul Bucuresti, in ianuarie, cat si luni la Curtea de Apel Bucuresti.
In primul dosar, Mircia Muntean a fost acuzat de abuz in serviciu, dupa ce a efectuat o tranzactie ilicita cu un teren aflat la marginea municipiului Deva, despre care procurorii sustineau ca se afla in proprietatea publica a statului si nu putea face obiectul unei dispozitii a primarului. Beneficiar al acestei tranzactii a fost Iosif Man, decedat in 2006, un controversat om de afaceri din Deva, anchetat de procurori pentru trafic cu masini de lux furate din strainatate.

In al doilea dosar, Mircia Muntean a fost trimis in judecata in 2015, sub aspectul savarsirii infractiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau altor substante.

Procurorii sustin ca, la data de 30 octombrie 2014, organele de politie din cadrul municipiului Deva au fost sesizate cu privire la faptul ca, in zona aflata in intersectia semaforizata dintre str. Zarandului si str. Mihai Viteazu, pe banda 1 de circulatie a sensului de mers Sibiu — Arad, s-a produs un eveniment rutier in care au fost implicate mai multe autoturisme, dintre care unul era condus de Mircia Muntean. Din probe a reiesit ca Mircia Muntean, aflat in stare de ebrietate, a intrat in coliziune cu vehiculele aflate in stationare la culoarea rosie a semaforului, venind din spatele acestora si nereusind sa opreasca la timp autoturismul la volanul caruia se afla, ulterior indepartandu-se de zona accidentului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img