marți, 16 aprilie, 2024

Un cunoscut REGIZOR a incetat din viata!

Distribuie:

Publicat:

Regizorul argentinian Fernando Birri, considerat parintele noului cinema latino-american, a murit miercuri la Roma, la varsta de 92 de ani, a informat joi o sursa apropiata familiei.

Nascut la Santa Fe, in sudul Argentinei, pe 13 martie 1925, regizorul era bolnav de mai multi ani si a murit intr-un spital din capitala italiana.

"Hasta siempre, presidente/ Pentru totdeauna, presedinte", a fost anuntul publicat pe pagina de Facebook a Festivalului de cinema latino-american pe care maestrul, adesea considerat "parintele noului cinema latino-american", l-a infiintat in 1985 la Trieste, in nord-estul Italiei.

Nepotul unui anarhist din nord-estul Italiei imbarcat pentru Argentina de fortele de ordine la finalul secolului XIX, Fernando Birri a facut drumul invers pentru a studia la Centrul Experimental al Cinematografiei din Roma din 1950 pana in 1953, inainte de a reveni la Santa Fe pentru a infiinta institutul de cinema.

In 1961, filmul "Los inundados" i-a adus premiul Opera Prima la Festivalul de Film de la Venetia. Au urmat "La Pampa gringa" (1963), "Org" (1978), "Mi hijo el Che" (1985), "Che, ¿muerte de una utopía?" (1997) "El siglo del viento" (1999) si "El Fausto Criollo" (2011).

"In pofida durerii", festivalul i-a adus un omagiu presedintelui pe care l-a caracterizat: "imaginativ, hiperbolic, ireverentios, grandilocvent, genial dar si poetic, visator si inspirator".

CITESTE SI: A murit Bruce McCandless, unul dintre cei mai faimosi astronauti ai lumii

Astronautul american Bruce McCandless, primul om care a zburat in spatiu fara a fi legat, a murit joi la varsta de 80 de ani, a confirmat vineri NASA.

In timpul misiunii Apollo II din 1969, McCandless a fost comunicator al centrului de control al misiunii pentru Neil Armstrong si Buzz Aldrin, care au devenit primii oameni care au pasit pe Luna, potrivit Agerpres.

McCandless, capitan in retragere al Marinei americane, s-a alaturat echipei NASA in 1966, devenind membru al echipajului de suport pentru misiunea Apollo 14 si pilot de rezerva in prima misiune cu echipaj catre Skylab – prima statie spatiala a Statelor Unite.

In 1984, McCandless a realizat faimosul sau zbor in spatiu fara a fi legat, iar in 1990 a participat la lansarea telescopului spatial Hubble, utilizat pentru cercetarea galaxiilor indepartate.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img