News Flash:

UN FOST DEPUTAT DE VASLUI ESTE PREOCUPAT SI DE SOARTA MICUȚILOR DIN JUDEȚUL NOSTRU

2 Aprilie 2018
1356 Vizualizari | 0 Comentarii
Image 2 3

Gratuit la stomatolog. Pentru mulţi prichindei tratamentul stomatologic a devenit un lux. Sănătatea se tratează cu măsuri concrete.

Toti copiii ar putea avea dinţi mai sănătoşi. Proiectul de lege al deputatului Tudor Ciuhodaru ( fost parlamentar de Vaslui) ce oferă gratuitate pentru consultaţiile stomatologice ale tuturor copiilor din România a devenit realitate.

Soluția legislativă a fost publicată în Monitorul Oficial.

“Motivaţia proiectului meu legislativ este legată de datele negative privind sănătatea dentară:

1. Apariţia cariilor dentare a ajuns boala cea mai răspândită la copii. (de cinci ori mai frecventă ca astmul)

2. Majoritatea copiilor au carii: 75% pe dinţii temporari iar 4 din 10 pe dentiţia definitivă.

3. Majoritatea sunt din rural.

4. Puţine familii îşi permit toate costurile legate de asistenţa medicală a copiilor, ce poate ajunge, chiar pentru un tratament banal, la 10-20 % din salariu. Câteva tarife sunt în măsura a descuraja mersul la stomatolog pentru mulţi părinţi care doresc copii cu dinţi sănătoşi: simpla consultaţie ajunge la 90 de lei iar o extracţie este între135 si 480 de lei.

5. Din această cauză se temporizează prezentarea la consultaţii, se recurge la tratamente după ureche şi apar complicaţii, unele severe.

6. Complicaţiile merg de la infecţii locale precum abcesul sau gangrena până la cele diseminate la nivel cerbral sau sistemic.

7. Copiii care nu beneficiază de tratamentul corect al cariilor pot asocia tulburări de masticaţie şi fonaţie şi pot dezvolta infecţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale rinichilor şi articulaţiilor şi chiar severe afecţiuni cardiovasculare.

8. Nu este de neglijat nici efectul negativ al durerilor dentare asupra capacităţii de concentrare şi a rezultatelor şcolare sau de modificarea obiceiurilor alimentare (consumul de alimente mai uşor de mestecat dar mai proaste din punct de vedere al valorii nutritive, adesea cu niveluri crescute de zahăr) având drept consecinţa aparţia problemelor de creştere şi dezvoltare şi chiar a obezităţii.

Proiectul meu de lege, ce oferă acces gratuit tuturor copiilor la aceste consultații, este soluţia sănătosă pentru o mare problemă socială şi de sănătate publică: sănătatea dentară a copiilor din România” ne-a declarat dr. Tudor Ciuhodaru , deputat PSD de Iași.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1375 (s) | 34 queries | Mysql time :0.054960 (s)