joi, 28 martie, 2024

Un iesean care a muncit 20 de ani in Italia a venit in Iasi pentru a investi toti banii agonisiti! A avut parte de o surpriza de proportii din partea Finantelor!

Distribuie:

Publicat:

Marius Antica are o poveste de viata potrivita pentru un scenariu de film • Barbatul, originar din comuna Butea, judetul Iasi, a muncit 20 de ani in Italia si, pentru ca dupa atatia ani de munca dorul de tara a fost mare, a decis sa se intoarca in Romania pentru a-si creste copiii aici, dar si pentru a-si incerca norocul in afaceri • Birocratia insa i-a pus bete in roate pentru ca, spune el, nu-si poate vinde legal produsele obtinute la ferma din Butea

A batut la usa fiecarei institutii din Iasi si din Bucuresti pentru a cere ajutorul, insa a fost amanat de pe o zi pe alta. A ajuns si la Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, care, desi a incercat sa il ajute, in cele din urma i-a spus ca nu poate schimba legislatia fiscala.

"Am ajuns si la Bucuresti, am trimis si un memoriu Ministerului Agriculturii si celui de Finante. Insa pana acum nu am fost deloc ajutat. Sunt convins ca legile sunt facute in favoarea celor mari, firmelor mari. Eu sunt un mic producator de ale carei contributii nu are nevoie statul", sustine Marius Antica.

Primul ghinion in afaceri

Povestea ieseanului incepe la varsta de 17 ani, cand a plecat din tara pentru un trai mai bun. "Am plecat în Italia la vârsta de 17 ani, în anul 1994. Am urmat acolo o scoala pentru electricieni si am muncit pe brânci ca sa ajung sa fiu angajat electrician la companii mari, cum e Lidl, sa am un salariu bun. Dupa ce m-am stabilit la Verona, le-am chemat acolo si pe doua dintre surorile mele. Noi suntem sapte frati. Una dintre surori a urmat Facultatea de Medicina, în Italia, si acum e medic chirurg, este casatorita, are cetatenie italiana si nu mai vrea sa se întoarca în România. Spre deosebire de sora mea, eu am decis în 2013 sa ma întorc acasa. Chiar daca-mi mergea bine în Italia, simteam ca vreau sa fiu acasa la mine, printre ai mei, sa-mi construiesc afacerea mea. Prima data, am investit 28.000 de euro într-o hala închiriata la Târgu Neamt, unde am deschis o fabricuta de peleti din paie. Mergea bine, am exportat 5-6 tiruri încarcate de peleti în Italia si în Grecia. Dupa un an de la pornirea fabricii, în noiembrie 2014, într-o noapte mi s-a furat tot din hala. Toate utilajele. Mi s-a parut suspect ce s-a întâmplat pentru ca hala era foarte bine pazita. Dar nu am stat sa plâng dupa banii agonisiti cu truda în Italia si pierduti, am zis sa merg mai departe", spune ieseanul.

100.000 de lei, garantie la Vama

Fermierul a decis sa deschida o afacere in agricultura. In anul 2016, a cumparat un hectar de pamant pe care a plantat mure. In acelasi an a ridicat solarii si a cultivat legume, in solarii si in camp.

Un an mai tarziu a obtinut fonduri europene pentru instalarea tanarului fermier, in valoare de 40.000 de euro. Dupa ce a obtinut o productie buna de mure, a vandut din fructe, insa a ramas o cantitate mare pe care nu a vrut sa o arunce.

Murele sunt perisabile, astfel ca trebuie tinute undeva la rece. A decis ca din mure sa faca vin. Pentru reteta de vin a platit 500 de euro si a cumparat-o de la o persoana fizica.

"Acea persoana mi-a explicat procesul tehnologic si l-am urmat intocmai. A iesit un vin cu o savoare unica si eram bucuros ca pot sa am o afacere de durata, care se va dezvolta in timp. Am creat brandul de vin, Anticum Berry. "Anticum" de la numele meu si "berry", "mure" în limba engleza. Pentru ca Anticum pare un nume cu patina vechiului, pe eticheta am pus Castelul Sturdza din Miclauseni. Am cerut acordul Mitropoliei Iasiului si în felul acesta promovez si castelul unde se organizeaza diferite evenimente. Am toate avizele de la institutiile din Iasi pentru acest vin, insa nu si de la ANAF, mai exact de la Vama. Cei de la Vama mi-au spus ca pentru a vinde vinul de mure trebuie sa platesc antrepozit fiscal in valoare de aproape 100.000 de lei. De aici au inceput drumurile mele pe la institutii. Fiscul impune acciza pentru bauturile alcoolice, iar cei de acolo mi-au spus ca ma vor autoriza in cateva zile, asa cum au facut-o cu un alt producator de vin de mure din Gorj. Insa s-au razgandit repede. Au zis ca nici cel din Gorj nu este autorizat si ca a fost o greseala din partea lor. S-au contrazis singuri. Toate problemele au inceput la sfarsitul anului trecut", spune fermierul.

"Imi vine sa arunc cu motorina si sa dau foc"

Marius Antica a fost la Ministrul Agriculturii la biroul din Bucuresti, sa il ajute, insa a ramas cu un gust amar. "A incercat si el, dar legea fiscalizarii nu i-a permis. Problema este ca pentru antrepozit fiscal mi se cere o garantie de 100.000 de lei. Cei de la Fisc mi-au explicat ca asta e suma pe care trebuie sa o depuna garantie un producator de bautura alcoolica, chiar daca produce doar 100 de litri pe an, aceeasi suma se aplica pâna la 50.000 de litri pe an. Ca sa pun acum garantie acesti bani trebuie sa ma bag în datorii la banca si sa-mi pun gaj pe casa. Chiar daca platesc aceasta garantie, mi se impun noi conditii pentru producerea vinului si trebuie sa investesc din nou bani. Si e vorba de o suma destul de mare. Cand am aflat si de aceste conditii, am încercat sa autorizez vinul ca produs traditional. Nu pot nici asa pentru ca pe zona Iasi nu sunt produse traditionale din mure. Nu stiu daca mai are rost sa mai tin cultura cu mure. Platesc degeaba 700 de lei pe spatiul unde tin vinul si nu scot un leu, am cheltuit deja 3.000 de lei pe etichete aduse din Franta pe care le-am aruncat pentru ca in Romania exista doar vin de struguri si nu le pot folosi pentru vinul meu de mure. Planul era sa extind plantatia de mure, sa mai pun în primavara asta înca 50 de ari. Am mai cheltuit inca 36.000 de lei anul trecut numai la plantat pompe pentru irigatii. La Camera de Comert sunt incadrat cu codul CAEN 1.103- Producator de cidruri si alte vinuri din fructe. Chiar si asa, nu pot vinde vinul. Acum îmi vine sa abandonez pentru ca nu am de unde sa dau garantie 100.000 de lei. Imi vine sa arunc cu motorina si sa dau foc la tot", mai spune Marius Antica.

Directorul Directiei Vamale Regionale, Dan Ceasu, nu a putut fi contactat de reporterii cotidianului Buna Ziua Iasi pentru a oferi informatii despre situatia fermierului din Iasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img