vineri, 29 martie, 2024

Un iordanian, autorul unui atentat cu bombă, a fost eliberat din închisoare după 20 de ani

Distribuie:

Publicat:

Un iordanian de origine palestiniană, autorul unui atentat cu bombă la Tel Aviv, s-a întors marţi în ţară după ce a petrecut 20 de ani după gratii într-o închisoare israeliană, informează France Presse.

După ce a trecut Podul Şeic Hussein ce leagă nord-estul Israelului de regatul haşemit, Abdallah Abu Jaber, în vârstă de 46 de ani, a fost primit cu flori şi strigăte de bucurie de către membrii familiei sale.

"Acum douăzeci de ani am făcut o călătorie nu de turism, ci de rezistenţă", a spus el. "Mi-am făcut datoria ca palestinian pentru că trebuie să eliberăm pământul Palestinei cât mai repede posibil", a adăugat fostul deţinut, originar din Baqaa, cea mai mare tabără de refugiaţi palestinieni în Iordania, situată la 20 km nord de Amman.

El a lansat de asemenea un apel la încetarea diviziunilor dintre cele două principale formaţiuni palestiniene, partidul istoric Fatah şi mişcarea islamistă Hamas, scrie Agerpres.ro.

"Diviziunile ne separă, inclusiv în închisori. Trebuie să ne unim pentru a face faţă duşmanului sionist", a insistat el înainte de a face semnul V pentru victorie.

"Suntem foarte bucuroşi după eliberarea acestui erou, membru al Fatah şi al Brigăzii Martirilor al-Aqsa", braţul armat al formaţiunii, a declarat pentru AFP Yunes Abu Sil, membru al Consiliului Naţional Palestinian (CNP, parlamentul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei), aflat la faţa locului.

El "a petrecut 20 de ani în închisoare pentru o operaţiune de răzbunare a morţii a mii de palestinieni", a adăugat acesta.

Abdallah Abu Jaber a mers apoi la cimitirul din Baqaa, pentru a se reculege la mormântul părinţilor săi care au murit în timpul captivităţii sale.

Parlamentarul iordanian Ahmad al Sarahnah a declarat că 23 de iordanieni se află în prezent în închisoare în Israel.

"Săptămâna trecută i-am cerut ministrului de externe să intervină oficial (pe lângă Israel) pentru a obţine ca ei să fie trataţi pentru COVID şi vaccinaţi", a spus el.

Conform rechizitoriului israelian, Abdallah Abu Jaber a intrat ilegal în Israel pentru a comite la 28 decembrie 2000 un atentat cu bombă care a vizat un autobuz la Tel Aviv şi s-a soldat cu 13 răniţi. El a fost arestat a doua zi, potrivit poliţiei israeliene.

Aproximativ 2,2 milioane de palestinieni sunt înregistraţi ca refugiaţi în Iordania pe lângă Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img