joi, 28 martie, 2024

Un kamikaze kargaz este autorul atacului de la metroul din Sankt-Petersburg

Distribuie:

Publicat:

Un cetatean rus, de origine kargaza, este suspectat ca a provocat deflagratia violenta produsa luni la ora locala 14:40 (11:40 GMT) intr-un tren care circula intre doua statii ale unei linii de metrou frecventate din Sankt-Petersburg, a anuntat marti un oficial kargaz din domeniul securitatii, transmit Reuters si AFP.
”Autorul-kamikaze din metroul din Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei) este un cetatean kargaz, Akbarjon Djalilov, nascut in 1995. Probabil ca el a obtinut cetatenia rusa”, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al serviciilor de securitate kargaze, Rakhat Saulaimanov.
Pe de alta parte, potrivit Reuters, Comitetul de Securitate Nationala din Kazahstan conlucreaza cu serviciile de securitate ruse in ancheta privind atentatul de la Sankt-Petersburg. Autoritatile kazahe au precizat ca autorul atacului nu provenea din Kazahstan.
Potrivit Serviciului Federal de Securitate rus (FSB), o explozie a avut loc la ora locala 14:40 (11:40 GMT) intr-un tren care circula intre doua statii ale unei linii de metrou frecventate, ce traverseaza centrul orasului, Sennaia Plosciadi si Tehnologhiceski Institut. Bilantul provizoriu al atacului este de cel putin 11 morti si 45 de raniti. 
Comitetul de ancheta rus a anuntat la scurt timp dupa explozie ca a deschis o ancheta privind un ‘act terorist’, precizand insa ca ‘toate celelalte piste’ vor fi analizate.
Acest atentat, care nu a fost revendicat, intervine in contextul in care organizatia Stat Islamic (SI) a lansat un apel la lovirea Rusiei dupa inteventia acesteia in sprijinul fortelor presedintelui Bashar al-Assad in Siria, la finalul lui septembrie 2015.
Cel putin 7.000 de cetateni din fosta Uniune Sovietica, dintre care circa 2.900 rusi, s-au alaturat gruparilor jihadiste in Irak si Siria, in special Statului Islamic, conform FSB.
AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img