marți, 23 aprilie, 2024

Un mare savant care lupta impotriva coronavirusului spune ca epidemia NU va fi stopata printr-un vaccin, ci prin masuri precum cele din China

Distribuie:

Publicat:

Epidemia de coronavirus va fi stopată prin măsuri de carantină în regiunile cele mai afectate, nu datorită unui vaccin, care va fi disponibil probabil prea târziu, a precizat pentru AFP profesorul Massimo Galli, a cărui echipă de cercetători a izolat o versiune italiană a virusului, informează AFP.

"Sperăm cu toţii ca un vaccin să fie disponibil cât mai curând", a explicat, într-un interviu acordat AFP-TV, Massimo Galli, conducătorul departamentului de boli infecţioase de la Spitalul Sacco din Milano (nordul Italiei), informează agerpres.ro.

Toţi epidemiologii şi virusologii care cunosc problematica ştiu că pe parcursul dezvoltării unui vaccin "nu ştim ce obstacole vom întâlni".

"Aş fi foarte fericit dacă s-ar confirma că vaccinul ar putea fi gata până în aprilie", a spus acesta, pe un ton mai degrabă sceptic.

Din perspectiva profesorului, cel mai probabil ''această epidemie va fi stopată nu datorită unui vaccin, care în niciun caz nu va fi disponibil atât de devreme pentru a o opri, ci graţie măsurilor de carantină pe care le luăm, măsurilor de limitare a circulaţiei virusului''.

O carantină strictă a fost decisă în urmă cu 10 zile în cazul a 11 oraşe din nordul Italiei unde toate spaţiile publice (biserici, baruri, biblioteci, şcoli, muzee, primării) sunt închise. Persoanele care încearcă să iasă din aceste zone sunt pasibile de sancţiuni.

Şcoli, muzee şi biserici şi-au închis, de asemenea, porţile în trei dintre cele mai mari regiuni din nord: Lombardia (Milano), Veneto (Veneţia), Emilia-Romagna (Bologna), unde mai multe târguri şi evenimente expoziţionale au fost amânate.

Profesorul Galli a recunoscut că, pentru comunităţile vizate, este ''o pilulă amară care trebuie înghiţită'', dar a fost ''o alegere forţată'' întrucât ''este important să încercăm să limităm difuzarea ulterioară a contaminării''.

"Tot ceea s-a făcut deja trebuia făcut", a estimat profesorul Galli, chiar dacă nu se ştie încă ''dacă măsurile luate au produs efecte sau sunt pe cale să producă''.

Potrivit profesorului, ''va fi nevoie de zile, poate de săptămâni pentru a-l înţelege''.

Acesta a mai explicat că ''creşterea aparentă a numărului de cazuri'' identificate în ultimele zile se explică prin depistarea persoanelor infectate cu ceva timp în urmă.

Italia se află pe primul loc în Europa la numărul de contaminări, care au depăşit 2.500 marţi seară, numărul deceselor ajungând la 79.

Profesorul Galli a mai subliniat că această epidemie de pneumonie virală este periculoasă în special pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani: "Să ne amintim că un număr important de ţări europene nu au o populaţie tânără şi au un număr important de persoane vârstnice'', a adăugat acesta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img