vineri, 26 aprilie, 2024

Un membru al Martorilor lui Iehova, judecat in Rusia pentru extremism, a fost condamnat la plata unei amenzi substantiale

Distribuie:

Publicat:

Un membru al Martorilor lui Iehova judecat în Rusia pentru "extremism" a fost condamnat luni la plata unei importante amenzi de un tribunal din Orel, unde un alt membru al acestei mişcări religioase interzise pe teritoriul rus a primit recent o pedeapsă de şase ani de închisoare, informează AFP potrivit Agerpres.

Serghei Skrinikov, 56 de ani, a fost condamnat la o amendă de 350.000 de ruble (4.750 de euro), sumă neobişnuit de mare în Rusia pentru o persoană privată, a subliniat pentru AFP un purtător de cuvânt al Martorilor lui Iehova. 

El era urmărit pentru "participare la activităţi ale unei organizaţii extremiste", iar Parchetul a cerut trei ani de închisoare împotriva lui. 

La începutul lui februarie, un membru danez al aceleiaşi mişcări care locuia în Orel a fost condamnat la şase ani de închisoare. Aceasta a fost prima pedeapsă cu închisoarea pronunţată împotriva unui martor al lui Iehova după interzicerea organizaţiei de către autorităţile ruse în 2017. Mai mulţi alţi martori ai lui Iehova se află în prezent în detenţie în aşteptarea unui proces. 

"Serghei Skrinikov este o nouă victimă a campaniei ruse pentru distrugerea activităţilor religioase paşnice ale Martorilor lui Iehova", şi-a exprimat regretul, într-un comunicat, Paul Gillies, purtătorul de cuvânt al mişcării, denunţând "renaşterea unei represiuni în stil sovietic în Rusia". 

Martorii lui Iehova, care susţineau atunci că au 172.000 de membri în Rusia, au fost interzişi în aprilie 2017 de Curtea Supremă şi mişcarea este considerată în prezent una "extremistă" de Ministerul Justiţiei al Federaţiei Ruse. 

Organizaţia rusă pentru apărarea drepturilor omului Memorial consideră drept "deţinuţi politici" 19 membri ai Martorilor lui Iehova din Rusia şi estimează că în total 81 sunt "persecutaţi pentru credinţa lor". 

Mişcare fondată în anii 1870 în SUA de către Charles Russel, Martorii lui Iehova se consideră singurii care propovăduiesc creştinismul originar, dar sunt în mod regulat acuzaţi de derive sectare pentru preceptele lor rigoriste.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img