joi, 28 martie, 2024

Un membru danez al Martorilor lui Iehova judecat in Rusia pentru extremism isi va primi sentinta la 6 februarie

Distribuie:

Publicat:

Un membru danez al Martorilor lui Iehova judecat în Rusia pentru "extremism" şi împotriva căruia Parchetul a cerut mai mult de şase ani de închisoare îşi va primi sentinţa la 6 februarie, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.ro.

 

Dennid Christensen a fost arestat în mai 2017 în timpul unei slujbe religioase de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) în Orel, oraş situat la circa 400 de kilometri la sud de Moscova, cu câteva săptămâni după interzicerea acestei organizaţii în Rusia.

"Verdictul va fi anunţat de tribunal la 6 februarie", a anunţat într-un comunicat publicat pe website-ul său filiala rusă a Martorilor lui Iehova.

Dennis Christenesen, 46 de ani, a făcut miercuri ultima sa declaraţie înainte de deliberările tribunalului. Parchetul a cerut şase ani şi jumătate de închisoare împotriva cetăţeanului danez, care riscă până la zece ani de închisoare pentru "organizarea de activităţi extremiste".

"El nu a făcut nimic ilegal şi desigur nu intenţiona să facă", a declarat pentru jurnalişti soţia lui, Irina Christensen, în exteriorul sălii de audieri. Una dintre susţinătoarele sale, Marina Gough, l-a descris pe Christensen drept "o persoană bună", care "ajuta constant" oamenii.

În aprilie 2017, Martorii lui Iehova, care afirmau atunci că au 172.000 de membri în Rusia, au fost interzişi de Curtea Supremă şi de atunci mişcarea este considerată de Ministerul rus al Justiţiei drept una "extremistă".

Procesul pentru "extremism" împotriva lui Christensen este primul aflat la final după interzicerea Martorilor lui Iehova în Federaţia Rusă.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a denunţat anul trecut o campanie de "persecuţie religioasă" împotriva Martorilor lui Iehova în Rusia, acuzând autorităţile că au procedat la "zeci de percheziţii, raiduri, interogatorii şi alte acte de hărţuire şi persecuţie".

Mişcare fondată în anii 1870 în SUA de către Charles Russel, Martorii lui Iehova se revendică din creştinism şi se consideră singurii care continuă creştinismul originar. Ei sunt în mod regulat acuzaţi de derive sectare pentru preceptele lor rigoriste.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img