joi, 28 martie, 2024

Un ministru vasluian atrage atentia asupra problemei de migratie

Distribuie:

Publicat:

Potrivit agerpres.ro,ministrul Afacerilor Interne, Dragos Tudorache, a declarat, luni, ca Guvernul actual si cel urmator trebuie sa se pregateasca intens printr-o interactiune cu statele UE, pentru a incerca sa se pozitioneze ca un generator de solutii la problemele din dosarele migratiei atunci cand va ocupa Presedintia Consiliului UE.

 Prezent la Conferinta de lansare a dezbaterilor publice privind prioritatile Romaniei pe perioada mandatului la Presedintia Consiliului UE — “Start pentru 2019”, ministrul Tudorache a vorbit, printre altele, si despre evolutia migratiei in statele Uniunii Europene.

“As incepe cu dosarul migratiei. Stie toata lumea deja cat a contat in logica politica in ultimul an, dar este o problematica care a crescut, a avut o evolutie in ultimii 5 ani. A fost o evolutie pe care nu am putut-o anticipa la nivelul european suficient si de aceea, intr-un fel, am ajuns si in situatia de criza pe care am cunoscut-o anul trecut si care a dus la solutii, la raspunsuri pe care unele state membre le-au considerat corecte, altele mai putin corecte. De aici si tensiunea politica la nivelul european, evident, in ultimele 12 luni”, a precizat Dragos Tudorache.

De asemenea, el a aratat ca tocmai pentru ca este o criza profunda, nu s-a finalizat, ea va necesita o aplecare deosebita din partea institutiilor europene in viitorii ani.

“Presedintia noastra din 2019, cu siguranta, va trebui sa se pozitioneze foarte clar in incercarea de a continua gestionarea acestor dosare. Rolul unei presedintii nu este acela de a promova interesul national, ci acela de a incerca o mediere a tuturor intereselor statelor membre, pentru a gasi numitor comun, pentru a gasi un consens. Ce va trebui sa faca Guvernul Romaniei, ce face deja acest Guvern si ce va trebui sa continue sa faca urmatorul Guvern, indiferent de orientarea politica: va trebui sa se pregateasca foarte intens de pe acum, printr-o interactiune foarte stransa cu toate statele membre, cu Comisia Europeana, cu Parlamentul European, pentru a incerca deja sa ne pozitionam ca un generator de idei, ca un generator de solutii la problemele mari din dosarul migratiei pe care il avem pe masa”, a aratat Tudorache.

O solutie in acest caz, potrivit lui Dragos Tudorache, ar fi revizuirea legislatiei.

“Incepand de la revizuirea legislatiei, pe sistemul Dublin, continuand cu toate celelalte regulamente, conditiile de primire a migrantilor, deci tot pachetul practic, cele doua pachete puse in acest an pe masa de Comisia Europeana si pe care, sincer, cel putin in zonele lor cele mai sensibile, nu le vad finalizate usor sau repede in viitorii ani”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img