vineri, 19 aprilie, 2024

Un motiv sa nu ne mai temem de dentist pe viitor: un nou tratament poate vindeca maselele fara sa fie nevoie de plombe

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii de la Universitatea Washington au inventat un nou produs care poate duce la regenerarea smaltului, bazat pe peptide – lanturi de aminoacizi prea scurte sa fie considerate proteine.

Atunci cand acestea au fost aplicate pe leziuni dentare create artificial in conditii de laborator, produsul a remineralizat smaltul, scrie descopera.ro, care citeaza Science Alert. „Remineralizarea ghidata de peptide este o alternativa sanatoasa la metodele stomatologice actuale”, a precizat Mehmet Sarikaya, unul dintre savanti.

Smaltul este produs de un tip de celula numit ameloblast. Acestea secreta proteinele care formeaza smaltul in perioada in care dintele se afla inca in gingie. Din pacate, odata ce procesul se termina, iar dintele a aparut, ameloblastele mor, chiar daca smaltul continua sa se deterioreze. Intr-o masura foarte mica, smaltul poate fi remineralizat cu ajutorul salivei, a pastei de dinti cu fluor si a aditivilor din apa potabila, dar odata ce o cavitate devine vizibila pe dinte, trebuie tratata la stomatolog, ceea ce inseamna curatarea zonei de carie si plasarea unei plombe, un material care sa imite structura dintelui.

Pentru a dezvolta acest remediu, echipa a studiat una dintre proteinele care sunt produse de ameloblaste. Numite amelogenine, aceste proteine joaca un rol cheie in controlarea formarii smaltului. Echipa a creat peptide bazate pe aceasta proteina si au creat astfel un ingredient activ pe care l-au aplicat pe leziuni. Tratamentul a dus la crearea unui nou strat de smalt in zona demineralizata, integrandu-se cu smaltul de dedesubt.

Ca o comparatie, au tratat leziuni similare cu fluor, dar tratamentul cu peptide a rezultat in remineralizarea unui strat mai gros de smalt, care imita structura sanatoasa de dinainte de leziune. Experimentul a fost realizat doar in conditii de laborator si nu in teste clinice, dar cercetatorii sustin ca acesta va fi urmatorul pas. De asemenea, daca afectiunea dintelui este mai severa, ajungand la nerv si la tesutul de sub smalt, va fi nevoie de plomba.

Se propune utilizarea lui in parte ca remediu, pentru afectiunile minore, dar si ca prevenire, in forma unei paste de dinti pentru a minimiza riscurile aparitiei cariilor si a altor leziuni similare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img