joi, 28 martie, 2024

Un nou caz de pesta porcina africana la un mistret din zona Carja

Distribuie:

Publicat:

Joi, 06.02.2020, la solicitarea DSVSA Vaslui, prefectul Mircea GOLOGAN a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor ( CLCB ) – judetul Vaslui, care a aprobat Programul de masuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane ( PPA) la mistreti – Fondul de Vanatoare nr. 37 Carja, judetul Vaslui.

In data de 05.02.2020, Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Iasi, a confirmat prin buletin de analiza (BA 10344/05.02.2020), inregistrat la DSVSA Vaslui cu numarul 2732/05.02.2020, detectia anticorpilor anti-virus Pesta Porcina Africana prin tehnica imunoenzimatica indirecta ( ELISA), aparitia unui nou caz de Pesta Porcina Africana la patru porci mistreti din Fondul de vanatoare nr. 37 din zona Carja, unde au mai evoluat alte 8 cazuri pozitive si au fost intreprinse urmatoarele masuri:
-Punerea sub supraveghere a zonei afectate si instituirea de restrictii privind miscarea de suine din zonele afectate de boala;
-In zona afectata sunt cuprinse urmatoarele fonduri de vanatoare: Fondurile de vanatoare numarul 37 Carja (AVS Mistretul), 35 Falciu (AJVPS), 36 Murgeni (AJVPS);

Masuri dispuse la nivelul fondurilor de vanatoare din zona afectata (zona infectata si zona tampon);
1) Organizarea de vanatori la panda (prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire, fara gonaci si caini de vanatoare) pentru intregul efectiv de mistreti aflati in zona afectata;
2)Vanatoarea organizata in zona afectata se realizeaza cu vanatori autorizati, personal silvic, personal de vanatoare angajat si cu alte categorii de personal, care vor fi instruite in acest sens de personalul abilitat;
3)Toti porcii salbatici sacrificati cu arma de foc sau gasiti morti in zona afectata trebuie sa fie examinati de un medic veterinar oficial si sa fie supusi unui examen de depistare a pestei porcine africane, in conformitate cu manualul de diagnostic;
4) Recoltarea probelor de la mistretii impuscati sau gasiti morti se va face de catre medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, in conditii de biosecuritate.

Intrucat mistretul reprezinta un potential rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, fapt confirmat de aparitia acestor cazuri in ultima perioada, ceea ce poate duce la transmiterea prin diversi vectori la porcii domestici din gospodariile populatiei, facem apel din nou, pe aceasta cale la cetateni, crescatorii de porcine, sa anunte de urgenta medicul veterinar in situatia in care apar modificari in statusul de sanatate al porcinelor din gospodariile proprii sau apar cazuri de mortalitate in randul porcinelor.

Pe fiecare fond de vanatoare din zona afectata se va realiza catagrafia efectivului de mistreti si pradatori. Paznicii de vanatoare vor efectua patrulari zilnice, pentru a depista porcii mistreti morti sau bolnavi.

Este permisa sacrificarea traditionala a porcilor crescuti in gospodariile populatiei pentru consumul propriu dar, in cazul in care proprietarul de porcine constata modificari ale starii de sanatate a animalului, va anunta de urgenta medicul veterinar de libera practica imputernicit de la nivelul Circumscriptiei Sanitare Veterinare de Asistenta de pe raza teritoriala respectiva, in vederea examinarii antemortem sau post-mortem a animalului si a recoltarii de probe ( daca situatia o impune), in vederea examinarii de laborator.
Este obligatorie anuntarea medicului veterinar de libera practica daca:
inainte de sacrificare, apar unele modificari a starii de sanatate a animalului ( inapetenta, febra, pielea se inroseste, apoi devine cianotica, arcuire a spatelui, mers greoi, voma sangvinolenta, diaree abundent sangvinolenta, etc.);

b) dupa sacrificarea animalului, exista unele modificari ale organelor interne si anume: splina mult marita de culoare rosie sau neagra, ficat mult marit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulari de lichide in cavitati, etc.

Precizam ca in cazul confirmarii unui focar de Pesta Porcina Africana la porcinele din gospodariile populatiei care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despagubiti, in conditiile respectarii legislatiei sanitar-veterinare.

Totodata atragem atentia cetatenilor ca este interzis consumul carnii de porc fara a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia.
In acest scop sunt rugati sa se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne in vederea efectuarii examenului trichineloscopic.

-achizitionarea de porcine si produse din carne provenite de la acestea sa nu se faca de la persoane neautorizate si fara documente sanitar- veterinare;
– intensificarea controalelor in vederea descurajarii comertului ilegal de porcine ( de catre samsarii de porci ) si produse provenite de la acestea;
– efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic in cazul sacrificarilor din gospodarii pentru consum propriu;
– verificarea respectarii normelor sanitar-veterinare privind identificarea si inregistrarea animalelor;
– interzicerea cresterii extravilane a porcilor (stane, cantoane, societati agricole, alte cladiri dezafectate etc.);

Avand in vedere evolutia alarmanta a virusului pestei porcine africane pe teritoriul judetului Vaslui, DSVSA Vaslui impreuna cu Institutia Prefectului, face un apel catre Directia Silvica, A.J.V.P.S. si Asociatiile de vanatori, catre primari, consiliile locale si catre cetateni sa trateze cu maxima responsabilitate actiunile care tin de prevenirea raspandirii virusului si recomanda sa respecte cu strictete toate actiunile impuse de autoritatile competente.

Orice suspiciune de boala trebuie comunicata de urgenta medicului veterinar sau autoritatilor publice locale.

Numarul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, iar la D.S.V.S.A. Vaslui, unde este organizat serviciu de permanenta numarul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro si poate fi apelat de catre cetateni, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

Aceasta decizie a fost luata pentru a facilita cetatenilor fie accesul la informatii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor.Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind cresterea nivelului de risc pentru pesta porcina africana.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img