News Flash:

Un nou caz de pesta porcina la un porc mistret de la Carja, judetul Vaslui

14 Ianuarie 2020
1031 Vizualizari | 0 Comentarii

Marti, 14 ianuarie, la solicitarea DSVSA Vaslui, subprefectul Narcis Emil POIAN─é, a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor ( CLCB ) – jude┼úul Vaslui, care a aprobat Planul de m─âsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane ( PPA) la mistre╚Ťi – Fondul de Vân─âtoare nr. 37 Cârja, jude╚Ťul Vaslui.

 Laboratorul Sanitar Veterinar ╚Öi pentru Siguran╚Ťa Alimentelor Ia╚Öi a confirmat prin buletin de analiz─â ( BA 10053 / 10.01.2020, înregistrat la DSVSA Vaslui cu num─ârul 676 / 13.01.2020, detec╚Ťia anticorpilor anti-virus pest─â porcin─â african─â prin imunoperoxidaza (IPT) ), apari╚Ťia unui nou caz de pest─â porcin─â african─â la un porc mistre╚Ť din Fondul de vân─âtoare nr. 37 din zona Cârja, unde au mai evoluat alte 7 cazuri pozitive ╚Öi au fost întreprinse urm─âtoarele m─âsuri:

 - Punerea sub supraveghere a zonei afectate ┼či instituirea de restric╚Ťii privind mi╚Öcarea de suine din zonele afectate de boal─â.

 În zona afectat─â sunt cuprinse urm─âtoarele fonduri de vân─âtoare: Fondurile de vân─âtoare 37 Cârja (AVS Mistre╚Ťul), 35 F─âlciu (AJVPS), 36 Murgeni (AJVPS);

 M─âsurile dispuse la nivelul fondurilor de vân─âtoare din zona afectat─â (zon─â infectat─â ╚Öi zona tampon) sunt:

 1) Organizarea de vân─âtori la pând─â ( prin metode de vân─âtoare care nu disloc─â efectivul, respectiv prin pând─â ┼či dibuire, f─âr─â gonaci ╚Öi câini de vân─âtoare) pentru întregul efectiv de mistre╚Ťi afla╚Ťi în zona afectat─â;

 2) Vân─âtoarea organizat─â în zona afectat─â se realizeaz─â cu vân─âtori autoriza┼úi, personal silvic, personal de vân─âtoare angajat ┼či cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat;

 3) To╚Ťi porcii s─âlbatici sacrifica╚Ťi cu arm─â de foc sau g─âsi╚Ťi mor╚Ťi în zona afectat─â trebuie s─â fie examina╚Ťi de un medic veterinar oficial ╚Öi s─â fie supu╚Öi unui examen de depistare a pestei porcine africane, în conformitate cu manualul de diagnostic;

 4) Recoltarea probelor de la mistre┼úii împu┼čca┼úi sau g─âsi┼úi mor┼úi se va face de c─âtre medicul veterinar oficial sau de c─âtre personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în condi┼úii de biosecuritate.

 Întrucât mistre╚Ťul reprezint─â un poten╚Ťial rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, fapt confirmat de apari╚Ťia acestor cazuri în ultima perioad─â, ceea ce poate duce la transmiterea prin diver┼či vectori la porcii domestici din gospod─âriile popula╚Ťiei, facem apel din nou, pe aceast─â cale la cet─â╚Ťeni, cresc─âtorii de porcine, s─â anun╚Ťe de urgen╚Ť─â medicul veterinar în situa╚Ťia în care apar modific─âri în statusul de s─ân─âtate al porcinelor din gospod─âriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

 Pe fiecare fond de vân─âtoare din zona afectat─â se va realiza catagrafia efectivului de mistre╚Ťi ╚Öi pr─âd─âtori. Paznicii de vân─âtoare vor efectua patrul─âri zilnice, pentru a depista porci mistre╚Ťi mor╚Ťi sau bolnavi.

 Având în vedere dinamica evolu╚Ťiei virusului pestei porcine africane DSVSA Vaslui reaminte╚Öte M─âsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea r─âspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), dup─â cum urmeaz─â:

 Este permis─â sacrificarea tradi╚Ťional─â a porcilor crescu╚Ťi în gospod─âriile popula╚Ťiei pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constat─â modific─âri ale st─ârii de s─ân─âtate a animalului, va anun╚Ťa de urgen╚Ť─â medicul veterinar de liber─â practic─â împuternicit de la nivelul Circumscrip╚Ťiei Sanitare Veterinare de Asisten╚Ť─â de pe raza teritorial─â respectiv─â, în vederea examin─ârii antemortem sau post-mortem a animalului ╚Öi a recolt─ârii de probe ( dac─â situa╚Ťia o impune), în vederea examin─ârii de laborator.

 Este obligatorie anun╚Ťarea medicului veterinar de liber─â practic─â dac─â:

 a) înainte de sacrificare, apar unele modific─âri a st─ârii de s─ân─âtate a animalului ( inapeten╚Ť─â, febr─â, pielea se înro╚Öe╚Öte, apoi devine cianotic─â, arcuire a spatelui, mers greoi, vom─â sangvinolent─â, diaree abundent sangvinolent─â, etc.);

 b) dup─â sacrificarea animalului, exist─â unele modific─âri ale organelor interne ╚Öi anume: splin─â mult m─ârit─â de culoare ro╚Öie sau neagr─â, ficat mult m─ârit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumul─âri de lichide în cavit─â╚Ťi, etc.

 Preciz─âm c─â în cazul confirm─ârii unui focar de Pest─â Porcin─â African─â la porcinele din gospod─âriile popula╚Ťiei care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi desp─âgubi╚Ťi, în condi╚Ťiile respect─ârii legisla╚Ťiei sanitar-veterinare.

 Având în vedere evolu┼úia alarmant─â a virusului pestei porcine africane pe teritoriul jude┼úului Vaslui, DSVSA Vaslui împreun─â cu Institu┼úia Prefectului, face un apel c─âtre primari, consiliile locale ┼či c─âtre cet─â┼úeni s─â trateze cu maxim─â responsabilitate ac┼úiunile care ┼úin de prevenirea r─âspândirii virusului ┼či recomand─â s─â respecte cu stricte┼úe toate ac┼úiunile impuse de autorit─â┼úile competente.

 Orice suspiciune de boal─â trebuie comunicat─â de urgen┼ú─â medicului veterinar sau autorit─â┼úilor publice locale.

 Num─ârul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter•ansvsa.ro, iar la D.S.V.S.A. Vaslui, unde este organizat serviciu de permanen┼ú─â num─ârul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui•ansvsa.ro ┼či poate fi apelat de c─âtre cet─â┼úeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguran┼úei alimentelor.

 Aceast─â decizie a fost luat─â pentru a facilita cet─â┼úenilor fie accesul la informa┼úii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguran┼úei alimentelor. Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind cre┼čterea nivelului de risc pentru pesta porcin─â african─â.

 


dsvsa vaslui
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1262 (s) | 23 queries | Mysql time :0.064338 (s)