vineri, 26 aprilie, 2024

UN NOU EVENIMENT, ACELAS NELIPSIT INVITAT: CARP BARLAD

Distribuie:

Publicat:

Nu e manifestare sau eveniment organizat de Primăria Barlad in care sa nu fie implicată si conducerea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “ Elena Cuza”.

Ca e vorba de “ zilele culturale” sau omagierea unui erou, președintele Neculai Mihai este prezent, parca, se afla in campanie electorala sau se pregătește de o eventuala candidatura.

După “ baia de mulțime” pe care a primit-o la “ Ziua Iei”, o noua activate a fost imortalizata corespunzator. Poate dumnealui nu are nicio vina, poate raspunde doar invitatiei primite, si atunci se naște întrebarea: de unde atâta politețe din partea edilului? Cunoaștem prietenia strânsă care ii leaga si totuși ne aducem aminte de primirea noului Episcop de Husi. Dumitru Boros a așteptat cuminte sa termine de oferit președintele Mihai darurile de la CARP si după aceea a venit si rândul acestuia in conditiile in care acesta era gazda.

Ieri, cu ocazia Zilei Drapelului Național al României, Primăria Bârlad și Consiliul Local Muncipal, în colaborare cu Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) ”Elena Cuza”, au organizat, în incinta Cimitirului ”Eternitatea”, un ceremonial artistic și religios menit a marca, atât însemnătatea zilei de 26 iunie, cât și pentru a cinsti memoria căpitanului bârlădean Leonida Nicolau, membru al Regimentului 2 Roșiori, decedat pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial.

La eveniment au luat parte primarul , viceprimarul , g-ral (r) Neculai Rotaru, magistrat Nicolae Mihai, președinte al CARP ”Elena Cuza”, însoțit de mai mulți membri ai aceleiași instituții, mr. (r) Miluță Moga, precum și un sobor de preoți condus de preotul Vasile Lăiu, Protopopul Bârladului.

Activitatea a debutat cu evocarea memoriei eroului cpt. Leonida Nicolau, unul dintre puținii soldați bârlădeni eroi al cărui mormânt a fost recent identificat în cimitirul din Bârlad. Faptele sale de arme și vitejia de care a dat dovadă în Primul Război Mondial i-au adus, post-mortem (18 noiembrie 1916), distincțiile ”Avântul Țării” și ”Virtutea Militară”. Sacrificiul suprem făcut de eroul bârlădean, sub Drapelul Național al României, îl plasează pe cpt. Leonida Nicolau în galeria celor mai de seamă soldați ai Regimentului 2 Roșiori.

”Este exemplul de român, bârlădean, care a ales să își sacrifice viața, sub culorile stindardului național, pentru a nu permite dezbinarea acestui popor minunat. Și-a iubit țara și neamul iar exemplul pe care l-a dat ne va face mereu să ne plecăm capetele în fața faptelor sale. Îndemnul meu, perpetuu, este să învățăm de la el să ne iubim țara, să ne învățăm și copiii să și-o iubească și să rămânem mereu uniți sub Drapelul Național”, a declarat Dumitru  Boros.

Ceremonia s-a terminat cu oficierea unei slujbe de pomenire la mormântul eroului Leonida Nicolau, intonarea Imnului Național de Stat și a cunoscutei piese patriotice ”Imnul Eroilor”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img