News Flash:

Un nou mesaj din partea Papei FRANCISC

30 Noiembrie 2015
1565 Vizualizari | 0 Comentarii
Papa Francisc i-a indemnat duminica pe catolici sa-si foloseasca dragostea fata de Dumnezeu impotriva urii si persecutiilor din Republica Centrafricana, o tara devastata de violente intre crestini si musulmani, relateaza DPA in pagina electronica.

 Dragostea aratata dusmanilor "ne protejeaza de tentatia de a cauta razbunarea si de spirala nesfasita a represaliilor", a spus Papa la o mesa la care au participat mii de persoane, la Catedrala din Bangui.

"Cei care predica trebuie sa fie, inainte de toate, practicanti ai iertarii, specialisti in reconciliere, experti ai milei", a indemnat Suveranul Pontif, in varsta de 78 de ani, in omilia sa.

"In fiecare loc, inclusiv si mai ales in acele locuri in care domnesc violenta, ura, nedreptatea si persecutia, crestinii sunt chemati sa aduca marturie acestui Dumnezeu care este dragoste", a subliniat el.

 La inceputul mesei, Francisc a deschis "usa sfanta" a Catedralei, pentru a marca inceputul Jubileului Milei, pe 8 decembrie.

"Aceasta este poarta Domnului. Sa pasim prin ea si sa obtinem mila si iertare", a spus Papa deschizand usa, asa cum urmeaza sa se procedeze in fiecare dioceza din lume.

La o intalnire cu comunitatile evanghelice, inainte de mesa, Francisc i-a indemnat pe toti crestinii sa predice Evanghelia si a catalogat lipsa de unitate "un scandal".

Un "ecumenism de sange" uneste toate comunitatile crestine, care "sufera, fara deosebire, din cauza nedreptatii si urii oarbe dezlantuite de diavol", a spus Papa, care urmeaza se se intalneasca luni si cu musulmani, inainte sa revina la Vatican.

Francisc a vizitat anterior o tabara in care locuiesc mii de persoane care au fugit din calea violentelor interreligioase.

"Vizita Papei mi-a dat speranta", a declarat Carole Oubrou, in varsta de 22 de ani, al carei sot a fost ucis de membri ai unor militii in 2013.

"Am sentimentul ca harul divin ne va ajuta", a adaugat ea. Locuitori ai taberei au cantat si au agitat pancarte pe care erau scrise cuvinte ca "dragoste" si "bucurie". Ei au stat la coada sa-i stranga mana Papei.

Mii de persoane au fost ucise, iar aproximativ un sfert din populatia centrafricana de 4,7 milioane de oameni a fost stramutata, dupa ce in principal rebeli musulmani seleka l-au indepartat de la putere pe presedintele Francois Bozize, un crestin, in martie 2013.

Dupa ce a sosit la Bangui, duminica dimineata, Francisc s-a intalnit cu presedinta interimara centrafricana Catherine Samba-Panza si cu alti demnitari, pe care i-a indemnat la respingerea xenofobiei.

Unitatea "este necesar sa fie traita si construita pe baza minunatei diversitati a mediului nostru, evitand tentatia fricii fata de ceilalti, fata de nefamiliar, fata de ceea ce nu face parte din grupul nostru etnic, fata de opiniile noastre politice sau confesiunile noastre religioase", a spus el.

Prezentandu-se drept un "pelerin al pacii", Suveranul Pontif a anuntat ca Biserica Catolica locala are sa actioneze in vederea reconcilierii in Republica Centrafricana.

Papa a fost primit de catre reprezentanti musulmani si catolici, la sosirea pe aeroportul de la Bangui, ultima etapa a turneului sau de sase zile in Africa, in care a vizitat de asemenea Kenya si Uganda.

"Sfantul Parinte nu a venit in Republica Centrafricana pentru catolici, ci pentru centrafricani. Este un semn bun de reconciliere intre musulmani si centrafricani", a declarat El Adji Tchakpabrede, un reprezentant al comunitatii islamice din aceasta tara.

Unii s-au temut ca extremisti dintr-una dintre taberele implicate in conflictul cenntrafrican ar putea folosi vizita Papei pentru a instiga la violenta in tara, in care confruntarile s-au soldat, incepand din septembrie si pana in prezent, cu cel putin 90 de morti.

Francisc a folosit "papamobilul" in cursul acestei vizite, in pofida unor inrijorari potrivit carora autoritatile locale nu ar fi capabile sa-i garanteze siguranta.

Autoritatile au primit sprijin din partea a peste 10.000 de Casti Albastre si trupelor franceze prezente in tara. Membri ai trupelor de mentinerea pacii, inarmati cu mitraliere, au escorat convoiul papal, survolat de catre un elicopter ONU.

Aceasta prima vizita a lui Francisc intr-o zona de conflict este cea de-a 11-a sa vizita de cand este papa, in 2013.

In Africa traiesc aproximativ 180 de milioane de catolici, iar numarul lor creste mai rapid decat oriunde altundeva in lume.

sursa:mediafax.ro

papa francisc republica centrafricana
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1257 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036181 (s)