vineri, 29 martie, 2024

Un nou studiu, cel mai amplu de acest fel, a aratat ca grasimile reprezinta singura cauza a cresterii in greutate

Distribuie:

Publicat:

Savantii de la Universitatea Aberdeen si de la Academia Chineza de Stiinte au ajuns la concluzia ca doar grasimile duc la ingrasare, in urma celui mai amplu studiu de acest fel care a analizat variatia greutatii la soarecii care au fost hraniti cu diferite diete.

Intrucat hrana consta in grasime, proteine si carbohidrati, a fost dificil de a arata cu precizie ce aspect al dietei duce la cresterea in greutate, scrie Medical Xpress.

O parte din problema este aceea ca e foarte dificila studierea oamenilor cand acestia trebuie sa aiba un regim alimentar extrem de strict pe perioade foarte lungi de timp. Totusi, studierea animalelor care sunt similare cu noi poate ajuta la ilustrarea unei imagini cat de cat precise.

Studiul, publicat recent in jurnalul Cell Metabolism, include 30 de diete diferite care variaza in continutul lor de grasime, carbohidrati (zahar) si proteine.

Soarecii au fost hraniti timp de 3 luni, echivalentul a 9 ani la oameni. In total, au fost efectuate peste 100.000 de masuratori ale variatiei corpurilor, iar stratul adipos (cantitatea de grasime raportata la greutatea corpului) a fost masurata cu ajutorul unui RMN in miniatura.

„Rezultatul acestui studiu amplu este neechivoc – singurul lucru care a dus la ingrasarea soarecilor a fost consumul in cantitati mai mari a grasimilor”, a precizat John Speakman, conducatorul studiului.

„Carbohidratii care alcatuiau chiar si 30% din aportul caloric si care proveneau din zaharuri nu au avut niciun efect. Combinarea zaharurilor cu grasimea nu a avut un impact mai mare decat grasimea singura. Nu exista nicio dovada ca un consum scazut de proteine (5% din total) a stimulat un aport mai mare de alte elemente. Aceste efecte ale grasimii sunt unice pentru ca au stimulat centrii de recompensa din creier, ducand la stimularea unui aport crescut”, a adaugat cercetatorul.

„O limitare clara a studiului este ca se bazeaza pe soareci si nu pe oameni. Totusi, soarecii au multe similaritati cu oamenii in ceea ce priveste fiziologia si metabolismul si nu vom putea realiza studii in care dietele oamenilor sunt controlate in acelasi mod in care sunt controlate cele ale soarecilor. Astfel ca dovezile ofera indicii bune ca efectele diferitelor diete sunt cel mai probabil asemanatoare si la oameni”, conchide Speakman.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img