sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Un oficial militar este acuzat ca spiona personalul ambasadei din Washington a Noii Zeelande

Distribuie:

Publicat:

Un oficial militar de rang înalt, acuzat că ar fi plantat un dispozitiv video într-o toaletă a ambasadei din Washington a Noii Zeelande, a fost trimis în judecată, relatează The Guardian, informează Mediafax.

 

Procesul lui Alfred Keating (59 de ani) a debutat luni într-un tribunal din oraşul Aukland.

Fost comodor al marinei neozeelandeze şi, la un moment dat, unul dintre cei mai apreciaţi ofiţeri navali din ţară, Keating a demis în 2018, negând însă acuzaţiile care i se aduc.

La momentul izbucnirii scandalului, Keating ocupa funcţia de ataşat militar al ambasadei Noii Zeelande la Washington. În 2017, o cameră video de spionaj a fost descoperită în toaleta unisex din clădirea ambasadei. Dispozitivul fusese ascuns în spatele unei conducte.

Autorităţile neozeelandeze susţin că fostul ataşat militar folosea camera pentru a „capta imagini intime” cu personalul instituţiei, fără a preciza însă dacă era vorba de femei ori de bărbaţi.

Procurorul Henry Steele a declarat instanţei că anchetatorii au început să-l suspecteze pe Aflred Keating după ce au examinat arhiva de date a sistemului de acces din toaletă, care se făcea pe bază de card, informează New Zealand Herald.

În noiembrie 2017, poliţiştii au percheziţionat locuinţa lui Keating din Noua Zeelandă, unde au descoperit în indexul de căutări efectuate pe internet un link spre compania BrickHouse Security. Logo-ul firmei este cel inscipţionat şi pe dispozitivul video găsit în toaletă.

De asemenea, Keating căutase online şi informaţii despre cum se montează o cameră secretă.

Poliţiştii i-au confiscat fostului oficial diplomatic şi smartwatch-ul, pe suprafaţa căruia au găsit un „suport ştiinţitific” concludent, a subliniat procurorul, sugerând că mostra de ADN extrasă de pe ceas corespundea celei găsite pe cardul de memorie al camerei.

Keating avusese grijă să poarte mănuşi de unică folosinţă când a plantat dispozitivul, însă nu şi când a introdus cardul de memorie.

„Procurorii se laudă privinţa dovezilor puternice. Însă noi considerăm că este doar un caz circumstanţial, deci slab. Dovezile nu-ţi spun cine a făcut-o şi cu siguranţă nu dau de înţeles că ar fi fost domnul Keating”, a declarat Ron Mansfield, avocatul acuzatului.

Procesul este aşteptat să dureze aproximativ două săptămâni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img