sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Un opozant incarcerat, rival al lui Lukasenko la prezidentiale, a fost acuzat de coruptie si ‘spalare de bani’

Distribuie:

Publicat:

 

Opozantul Viktor Babarîko, considerat principalul rival al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la alegerile prezidenţiale din august până a fi încarcerat în iunie, a fost în mod oficial acuzat de corupţie şi "spălare de bani', potrivit unui anunţ făcut marţi de KGB-ul din Belarus, citat de AFP.

"Serviciul de investigaţii al KGB a finalizat ancheta preliminară în cazul penal privind cadrele superioare de conducere ale Belgazprombank", a indicat într-un comunicat Serviciul de securitate belarus, care şi-a păstrat numele din perioada sovietică, potrivit agerpres.ro.

Viktor Babarîko, care conducea această bancă înainte de a se lansa în politică, este acuzat că a "primit mită de la un grup organizat în cantităţi deosebit de mari, precum şi de spălare de fonduri obţinute prin mijloace ilegale", potrivit KGB.

Mai mulţi responsabili de la Belgazprombank, filiala belarusă a unei bănci aparţinând gigantului gazier rus Gazprom, sunt urmăriţi penal, dar Viktor Babarîko este acuzat că ar fi "organizatorul activităţilor infracţionale" ale băncii.

Potrivit KGB, "toţi cei acuzaţi şi-au recunoscut pe deplin vinovăţia pentru infracţiunile de care sunt acuzaţi, cu excepţia lui Viktor Babarîko".

Babarîko a fost arestat în iunie, când era principalul candidat al opoziţiei la alegerile prezidenţiale din august. Autorităţile belaruse îl acuzaseră atunci că ar fi responsabil de fraude şi spălare de bani pentru o sumă depăşind 60 de milioane de dolari. Viktor Babarîko se află de atunci după gratii.

Unele media ruse şi belaruse au scris la acea vreme că Babarîko era perceput de Minsk drept candidatul Moscovei la alegerile prezidenţiale.

Şefa de campanie a acestuia, Maria Kolesnikova, s-a alăturat apoi echipei Svetlanei Tihanovskaia, ea însăşi soţia unui alt opozant încarcerat. Aceasta a putut să-şi prezinte candidatura în alegerile prezidenţiale şi a reuşit să mobilizeze mulţimi nemaivăzute până acum în istoria Belarus.

Aleksandr Lukaşenko a fost declarat învingător în alegerile prezidenţiale din 9 august cu peste 80% din voturi, ceea ce a declanşat manifestaţii de protest de o amploare inedită în această ţară, multe demonstraţii reunind peste 100.000 de persoane la Minsk, dar fără a reuşi să schimbe regimul.

Svetlana Tihanovskaia a fost forţată să se exileze în Lituania la câteva zile după alegeri, iar Maria Kolesnikova, care a devenit o figură majoră a opoziţiei, a fost arestată în septembrie pentru "subminarea securităţii naţionale".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img