vineri, 29 martie, 2024

Un ou pe zi stimuleaza cresterea in inaltime a copiilor

Distribuie:

Publicat:

Un studiu desfasurat in Ecuador arata ca un ou pe zi ar putea ajuta copiii subnutriti sa creasca la o inaltime sanatoasa, indiferent daca este bine fiert sau moale, prajit sau amestecat intr-o omleta. Ar putea fi o modalitate ieftina de a preveni oprirea cresterii, spun cercetatorii in revista Pediatrics.

Primii doi ani de viata sunt critici pentru crestere si dezvoltare – orice oprire a cresterii este in mare masura ireversibila. Alimentatia slaba este o cauza majora de oprire a cresterii, impreuna cu infectiile si bolile copilariei.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 155 de milioane de copii sub varsta de cinci ani sunt prea scunzi pentru varsta lor. Cei mai multi traiesc in tarile cu venituri mici si medii si expertii in domeniul sanatatii au cautat modalitati de abordare a problemei.

Lora Iannotti si colegii sai au creat un experiment pe teren in zonele muntoase din Ecuador si au oferit copiilor foarte mici (cu varsta cuprinsa intre sase si noua luni) gratuit oua pentru a descoperi daca acest lucru ar putea fi benefic. Doar jumatate din cei 160 de copii care au participat la studiul ce a durat 6 luni au fost hraniti cu un ou pe zi, ceilalti au fost monitorizati pentru comparatie.

Cercetatorii au vizitat familiile copiilor in fiecare saptamana pentru a se asigura ca au ramas in planul de studiu si pentru a verifica orice probleme sau efecte secundare, inclusiv alergii la ou. La sfarsitul studiului, oprirea cresterii in inaltime a fost mult mai putin frecventa in randul grupului care a urmat tratamentul cu oua – prevalenta a fost cu 47% mai mica decat in grupul care nu a consumat oua, chiar daca la inceputul studiului, relativ mai multi dintre acesti sugari hraniti cu oua au fost considerati scunzi pentru varsta lor.

“Am fost surprinsi de cat de eficienta a fost aceasta masura”, a declarat Lora Iannotti.

OMS recomanda mamelor din intreaga lume sa alapteze exclusiv sugarii in primele sase luni ale copilului pentru a obtine o crestere optima, dezvoltare si sanatate. Dupa primele sase luni, sugarii trebuie sa primeasca alimente complementare nutritive si sa continue alaptarea pana la varsta de doi ani sau mai mult.

Fundatia British Nutrition a avertizat: “In timp ce ouale sunt o alimentatie nutritiva, este foarte important ca acesti micuti sa aiba o varietate de alimente in dieta lor. Nu numai ca este necesar sa obtina toate vitaminele si mineralele de care au nevoie, dar este important sa se familiarizeze cu o gama larga de gusturi si texturi”.

sursa: bbc

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img