marți, 19 martie, 2024

Un primar din Vaslui vrea sa isi inconjoare comuna de culturi de lavanda si vita-de-vie – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Initiativa nastrusnica a primarului Vasile Taragan din comuna vasluiana Bunesti-Averesti . In fiecare zi, dupa programul de la primarie, edilul schimba camasa pe tricou, autoturismul pe tractor si merge in culturile de lavanda. In aceasta activitate este asistat si de sotia sa care de meserie este profesoara,  iar dupa orele de curs, renunta la catalog pentru  ingrijirea plantei cu multiple beneficii . Sotii Taragan din comuna vasluiana Bunesti-Averesti , au pornit la drum cu un hectar de plante de lavanda, iar in 5 ani, au ajuns sa detina 12 hectare de cultura de lavanda pe care o ingrijesc ca pe ochii din cap, iar la schimb planta le ofera ce știe ea mai bine, floarea si o recolta din belsug.

La nivelul comunei sunt mai multe culturi de lavanda, iar adunate sunt aproximativ 25 de hectare . Culturile cu aceasta planta minunata sunt pe o laterala a comunei pentru ca pe cealaltă sunt plantate culturi de vita de vie de sute de hectare . Cultura familiei Taragan devenind de la an la an un punct de interes pentru domnisoarele care vin aici sa isi organizeze adevarate sedinte foto printre minunatele plante cu numeroase efecte terapeutice.
“Povestea cu lavanda a fost sa spunem o dragoste la prima vedere . Am cultivat primul hectar si apoi de la an la an am cumparat teren ori am renuntat la alte culturi si am cultivat aceasta planta cu numeroase efecte terapeutice . Va spun sincer, eu si familia mea muncim cu drag in plantatie . Indemn orice persoana din comuna sa indrazneasca si sa infiinteze o mica plantatie . Visul meu este ca atunci cand vine cineva in vizita in comuna noastra, sa fie intampinat de vii, iar apoi cand acestea se termina sa fie fermecat de culoare mova a plantei de lavanda, contrast parca dintr-un basm . Imi permit sa visez si sper din tot sufletul ca acest vis sa devina realitate . “ declara pentru bzv.ro – primarul Vasile Taragan .

Primarul Vasile Taragan, indeamna pe toti cei care doresc sa isi deschisa o mica afacere sa riste si sa infiinteze o cultura de lavanda care la hectar costa aproximativ 15.000 de lei . Pentru in doar 3 ani de zile isi va recapata investia plus o suma consistenta  in plus . Planta este una care nu necesita o ingrijire speciala insa trebuie mentinuta curata . Edilul afirma ca lavanda este o planta perfecta pentru solurile din zona noastra si chiar a Romaniei . Nu este pretentioasa si suporta foarte bine temperaturile scazute, seceta, iar bolile nu prea se lipesc de ea . Ba mai mult, butasii de lavanda rezista chiar si 15 ani, deci cultura se poate exploata pe termen lung si se pot obtine cu putina maiestrie chiar si 3 recolte pe an . Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esential, aranjamente si decoratiuni pentru diferite evenimente

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img