vineri, 29 martie, 2024

Un primar PSD nu vede cu ochi buni ‘revolutia fiscala’! Mihai Tudose, provocat sa rezolve o problema de ‘aritmetica de cls. a II-a’

Distribuie:

Publicat:

Cu toate promisiunile de la Guvern, primarii se tem pentru banii din bugetele pe 2018, odata cu modificarea Codului Fiscal pe care Guvernul o va promova miercuri prin ordonanta de urgenta. Nu cred in asigurarile venite de la Bucuresti nici macar edilii PSD care sustin ca reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% le va lasa visteriile aproape goale, informeaza Mediafax.

„Daca avem un cos si se reduc niste sume, atunci la randul nostru trebuie sa reducem si noi sumele pentru alte proiecte. Si un copil de clasa a II-a la aritmetica stie ca, daca din cinci oua iei doua raman, doar trei. Ar trebuie revizuit Codul Fiscal, sigur se gasesc solutii. Trebuie si o legislatie punitiva pentru firmele care nu isi achita contributiile catre stat”, a declarat primarul comunei Apahida, de langa Cluj-Napoca, social-democratul Grigore Fati, care sustine ca modificarile la Codul Fiscal afecteaza toate primariile, fie ele mari sau mici.

Nu este singurul pesedist nemultumit. Primarul municipiului Dej, Costan Morar , a declarat, marti, ca edilii au cerut premierului o reanalizare a situatiei legata de cotele pe care trebuie sa le redistribuie spre Guvern din impozitul pe venit. ”Am cerut o revizuire, pentru ca trebuie aceasta scadere a veniturilor trebuie compensata de undeva. Pentru noi, pentru Dej, ar fi un mare dezavantaj prevederile din modificarile Codului Fiscal, pentru ca, din bugetul propriu, 55% reprezinta aceste cote, iar daca vor fi afectate, cu siguranta va fi in detrimentul comunitatii”, a spus Morar.

Potrivit acestuia, municipiul Dej are angajati multi, atat la nivel de personal bugetar, in conditiile in care in zona este o mare unitate militara, dar si angajati din mediul privat, in special din parcul industrial care se dezvolta la intrarea in localitate.

”Numarul mare de angajati este un beneficiu, se platesc impozite pe venituri, somajul este redus, astfel ca o masura de reducere a acestor cote ne-ar afecta direct. Ar fi nedrept pentru noi, daca s-ar lua bani ar fi afectate investitiile, deoarece in construirea unui buget, cum este cel pe anul 2018, trebuie sa asiguram in primul rand functionarea institutiilor, scolilor, iar ce ramane distribuim spre investitii. Scazand veniturile, sunt afectate investitiile”, a spus primarul Dejului.

Si primarul Iasiului, Mihai Chirica, fost vicepresedinte PSD, socoteste ca in urma micsorarii impozitului pe profit la 16 la 10 la suta pierderea la buget ar fi  de 86,5 milioane de lei, iar investitiile vor ajunge la zero,

“Cred ca se incadreaza si in procesul comunistilor din Romania intentia guvernului de a micsora impozitul pe venit de la 16 la 10 la suta, pentru noi, municipiul Iasi, ar insemna o pierdere de 86,5 milioane de lei. Circa 20 milioane de euro fata de veniturile din 2017. Procentual, aceasta pierdere este de 21%. Cotele de impozit pe venit reprezinta 60 % din veniturile proprii ale municipiului Iasi in momentul de fata. Aceasta lovitura ne arunca lista de investitii spre zero.”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img