vineri, 19 aprilie, 2024

Un spray nazal ar putea fi un tratament rapid in depresia suicidara

Distribuie:

Publicat:

Un spray nazal cu esketamina ar putea fi o metoda rapida de tratament a depresiei suicidare, potrivit unui studiu publicat recent in American Journal of Psychiatry. Cercetarea naste, insa, controverse.

Potrivit autorilor studiului, esketamina, varianta spray-nazal a ketaminei, a avut ca rezultat "imbunatatirea rapida in simptomele depresive" la persoanele cu depresie severa, rezistenta la tratament, scrie Washington Post. La studiu au participat 49 de pacienti timp de patru saptamani. Dozele le-au fost administrate de doua ori pe saptamana, iar efectul esketaminei a fost resimtit rapid. La numai patru ore de la prima doza, persoanele care au primit-o au resimtit o reducere semnificativa a simptomelor depresive. 

Carla Canuso, care fost unul dintre conducatorii studiului din partea subsidiarei Johnson & Johnson a Janssen Pharmaceuticals, a numit rezultatele studiului ca fiind "semnificativ viguroase". Dar, intr-un editorial rar, semnat de majoritatea conducerii American Journal of Psychiatry si care a aparut in acelasi numar cu studiul, s-a exprimat ingrijorarea legata de pericolul unui medicament cu o istorie a abuzului. 
 
"Noi am simtit ca era o problema care are nevoie cu adevarat de o atentie particulara deoarece, cel putin, avea potentialul de a provoca probleme similare cu opiaceele. A fost preocuparea noastra unica," a afirmat Robert Freedman, editor al jurnalului. Ketamina a fost aprobata ca anestezic rapid, in urma cu cateva decenii, si a fost o substanta importanta pentru medici de-a lungul Razboiului din Vietnam. De-a lungul anilor '80 – '90, a devenit cunoscuta ca Special-K pentru proprietatile sale psihedelice si, mai tarziu, mult mai cunoscuta, a facut senzatie ca un drog al violului.
 
FDA a acordat statut de "descoperire" esketaminei in 2016 si este intr-un proces rapid de aprobare. Faza a doua a cercetarii clinice a fost raportata saptamana trecuta si a vizat verificarea sigurantei si eficacitatii drogului. A fost primul studiu dublat cu unul cu un spray placebo. Faza a treia a cercetarii este in derulare. In studiul doi, diminuarea rapida a simptomelor depresiei a durat doar o perioada scurta de timp. In a treia zi de raportare, imbunatatirea initiala a scazut in comparatie cu pacientii carora li s-a administrat un spray placebo. Pana la sfarsitul studiului, la patru saptamani, nu a existat nicio diferenta intre grupul de esketamina si grupul de control.
 
Cu toate acestea, ameliorarea rapida a tendintelor suicidare in primele patru ore a fost incurajatoare pentru pacienti, cercetatori si psihiatri independenti, in special pentru ca dureaza circa sase saptamani pentru ca antidepresivele traditionale sa isi faca efectul. "Este o nevoie disperata pentru un tratament mai bun pentru cei cu tendinte suicidare. Faptul ca este o reactie rapida… acel tip de tratament poate salva vieti,"  a afirmat psihiatrul american Jennifer Vande Voort, de la Mayo Clinic.
 
Carla Canuso, unul dintre conducatorii studiului, si-a manifestat credinta ca se afla intr-o noua generatie de dezvoltare a medicamentelor antidepresive. Cel putin "ne-a oferit ocazia sa ne uitam la caile biochimice care ar putea fi importante in depresie," a adaugat ea. Unii experti in sanatatea mintala avertizeaza ca ketamina este suprasolicitata, avand in vedere ca efectele ei par sa se estompeze in cateva zile si uneori in cateva ore. "Le va da oamenilor sperante false? Ce vei face ulterior? Pentru ca acesti oameni sunt deseori suicidari cronici," se intreaba  Alan Schatzberg, fostul presedinte al Asociatiei Psihiatrice Americane.
 
Totodata, cercetatorii nu pot spune cat de sigur este medicamentul. Folosirea ilegala a ketaminei poate avea urmari serioase, precum probleme ale vezicii urinare, probleme la rinichi si afectarea memoriei. "Cred ca este o cercetare inovatoare. Poate avea o excelenta utilitate ca antidepresiv… Dar pentru utilizarea ketaminei pe termen lung nu avem date, pur si simplu nu stim," a mai spus psihiatrul Jennifer Vande Voort.

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img