vineri, 29 martie, 2024

Un submarin nuclear american a intrat in Stramtoarea Ormuz la un an de la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani

Distribuie:

Publicat:

Un submarin nuclear american a intrat luni în Strâmtoarea Ormuz, într-o nouă demonstraţie de forţă îndreptată contra Iranului, odată cu apropierea împlinirii unui an de la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis de o dronă americană, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Submarinul USS Georgia poate fi echipat cu 154 rachete de croazieră Tomahawk şi transporta 66 de militari din forţele speciale, a indicat într-un comunicat US Navy, care nu divulgă de obicei prezenţa submersibilelor sale în mările lumii.
Comunicatul este ilustrat cu fotografii arătând USS Georgia ieşit la suprafaţă, escortat de crucişătoarele USS Port Royal şi USS Philippine Sea în această strâmtoare strategică pe care Iranul ameninţă în mod regulat că o va bloca.

Prezenţa în regiune a USS Georgia 'demonstrează angajamentul Statelor Unite (…) de a asigura securitatea rutelor maritime printr-un evantai de capacităţi care le permite să rămână pregătite să se apere împotriva oricărui atac în orice moment', a subliniat marina americană.

Responsabilii militari americani se tem că Iranul ar putea lansa un atac pentru a răzbuna asasinarea puternicului general iranian Qassem Soleimani, ucis la 3 ianuarie 2020 într-un atac american cu dronă în apropierea aeroportului din Bagdad.

Duminică, într-o discuţie telefonică cu câţiva jurnalişti, comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Frank McKenzie, a prevenit că SUA sunt 'pregătite să reacţioneze' în cazul unui atac iranian.

Împlinirea unui an de la uciderea generalului Soleimani va coincide cu o reducere a efectivelor militare americane în Irak, context în care Pentagonul şi-a înmulţit demonstraţiile de forţă pentru a-i descuraja pe adversarii Statelor Unite.

Două bombardiere americane B-52, capabile să transporte arme nucleare, au survolat regiunea Golfului pe 10 decembrie, iar portavionul USS Nimitz a străbătut aceste ape la sfârşitul lui noiembrie.

Duminică, o salvă de rachete a vizat ambasada americană la Bagdad, provocând pagube materiale, nu însă şi victime.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img