vineri, 26 aprilie, 2024

Un super aliment pentru copii sanatosi

Distribuie:

Publicat:

Oul este un aliment esential, fiind o sursa de proteine, vitamine si minerale importante pentru buna dezvoltare si functionare a organismului. In continuare vom vorbi despre oul de prepelita, cunoscut pentru efectele lor benefice asupra sanatatii.

Ce substante nutritive contine oul de prepelita?

In ciuda dimensiunilor, oul de prepelita contine de 5 ori mai mult fosfor, de 8 ori mai mult fier, de 6 ori mai multa vitamina B1 si de 15 ori mai multa vitamina B2 decat cel de gaina.
Contine, de asemenea, un intreg complex de vitamine: A, B, D3, E, alaturi de minerale esentiale, precum calciu, zinc, potasiu si sulf si amino-acizi.

Cand pot introduce oul de prepelita in alimentatia copilului meu?
Majoritatea pediatrilor recomanda introducerea galbenusului de ou dupa varsta de 6 luni, iar a albusului dupa varsta de 1 an. Oul de prepelita are un potential alergen mult mai scazut decat oul de gaina, dar cu toate aceastea, inainte de a introduce acest aliment in dieta bebelusului, cereti sfatul medicului curant si respectati regula celor 4 zile.

Ce beneficii aduce oul de prepelita organismului?
Cura cu oua de prepelita este cunoscuta inca din antichitate. Aceasta da rezultate miraculoase in tratarea mai multor afectiuni, cum ar fi: ulcer, gastrita, tuberculoza, astm, diabet, anemie.

Consumul regulat de oua de prepelita:
– imbunatateste functionarea sistemului imunitar
– ajuta refacerea organismului in covalescenta in urma interventiilor chirurgicale sau a atacurilor de cord/cerebrale
– reduce dezvoltarea celulelor canceroase
– ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi, ficat sau bilas
– stimuleaza activitatea intelectuala.

Copiii care consuma oua de prepelita au mai putine sanse de a contacta boli infectioase.
Ouale de prepelita se gasesc ca si ingrediente in anumite produse cosmetice, deoarece au proprietatea de a intari parul (se face si un tratament special pentru calvitie) si de a imbunatati culoarea si aspectul pielii.

Cum aleg si cum pastrez ouale de prepelita?
in primul rand, coaja trebuie sa fie intacta: fara crapaturi, zgarieturi.
O modalitate de a deosebi un ou crud alterat de unul bun, este de a introduce ouale intr-un vas cu apa rece. Ouale alterate se vor ridica la suprafata (valabil si pentru ouale de gaina).

Ouale din comert au data de expirare inscrisa pe ambalaj si pana atunci trebuie tinute la frigider. Ouale procurate de la producatorii locali trebuie consumate in maxim 7-10 zile din ziua in care au fost ouate, si de asemenea, refrigerate.

Cum se prepara?
Cura cu oua de prepelita se tine de obicei cu oua crude, insa acest lucru nu este recomandat copiilor. Desi prepelitele sunt rezistente la salmonella, atunci cand va decideti sa tineti o asemenea cura, verificati cu atentie provenienta oualelor.
Ouale de prepelita se pot prepara ca si ouale de gaina: fierte, omleta, ochiuri. insa ultimele doua variante pot fi mai dificile din cauza dimensiunilor mici, insa merita efortul!

sursa:diversificare.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img