joi, 28 martie, 2024

Un tanar din Iasi a pornit o afacere geniala cu o investitie initiala de 5.000 euro, bani castigati in America. Totul a pornit de la o imprimanta – VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Industria imprimarii 3D valoreaza miliarde de dolari la nivel mondial si este inca la inceput de drum, cu tot mai multe startup-uri care doresc sa inoveze acest domeniu. In prezent, aceste dispozitive pot imprima de la case si parti de masini la proteze pentru oameni si obiecte decorative. Un tanar din Iasi a fondat un astfel de start-up anul trecut, iar in prezent produce imprimante 3D si doreste sa inoveze acest tip de produse.

Ciprian Padurariu are 24 de ani, este absolvent al Facultatii de Bioinginerie Medicala din Iasi si a creat Bitmi Technologies cu banii obtinuti muncind in Statele Unite prin programul Work and Travel.

Tanarul antreprenor a vizitat studioul StartupCafe insotit de una din imprimantele sale si a povestit cum a inceput afacerea, cu ce bani si ce planuri de viitor are.

“Denumirea de Bitmi e un acronim si vine de la «break it to make it». Cand eram mic desfaceam tot felul de device-uri, dar nu reuseam mereu sa le asamblez si sa le fac sa mearga”, mentioneaza Ciprian. 

Investitia initiala in Bitmi Technologies a fost de 5.000 de euro pentru realizarea primului prototip de imprimanta 3D si lansarea afacerii, sustine Ciprian. 

“Pentru mine a fost o suma consistenta la momentul respectiv si a trebuit sa fac cumva rost de acei bani. Atunci eram in facultate si mi-am zis ca ar fi ok sa merg cu programul Work and Travel sa vad America — si a fost o experienta geniala — dar am reusit sa salvez niste bani de acolo si sa pornesc Bitmi Technologies. Ca sa ajungem la Bitmi Pro au fost dezvoltate aproximativ 3-4 prototipuri. Inainte de Bitmi Pro am avut un produs care se numea Bitmi 1. Era o imprimanta portabila cu functiile uneia desktop si practic o puteai dezasambla si asambla in aproximativ 5 minute. E o idee buna care are potential pe viitor. Este o nisa pentru imprimantele 3D portabile, insa ca sa reziste businessul am decis sa pivotez si sa creez un nou produs — Bitmi Pro — care e o imprimanta desktop cu functii avansate. Deci practic banii au fost bagati in dezvoltarea produsului”, explica fondatorul startup-ului.

Ciprian isi prezinta produsul ca fiind o imprimanta profesionala, de tip desktop, cu functii speciale precum tehnologia Wi-Fi, care permite controlul imprimantelor de la distanta.

“Deocamdata ele pot fi controlate in reteaua LAN, cu un IP, dar cu setarile potrivite la router poti sa le controlezi de oriunde din lume. Atunci cand vom veni cu imbunatatiri, cu o camera web — sa te poti uita ce se intampla acolo cu imprimanta — cu siguranta vom dezvolta mult mai bine si sistemul asta de control de la distanta. O alta functie importanta este senzorul de «filament runout» — practic atunci cand se termina filamentul de pe rola, ea nu-si continua activitatea, ci se pune in pauza si te asteapta sa introduci o noua rola de filament pentru a evita pierderea printului. Mai avem functia de power outage protection — daca se va lua curentul, imprimanta se va opri si va astepta o comanda de a ta ca sa reia printul atunci cand curentul revine. ”, explica fondatorul Bitmi Technologies. 

Ciprian Padurariu spune ca isi procura piesele mici, precum motorasele si fuliile, din China, partea electronica din Marea Britanie, cadrele de aluminiu le taie la Timisoara, iar restul pieselor le printeaza cu ajutorul altor imprimante produse de el la Iasi.

Ce afaceri poti deschide cu imprimante 3D

Antreprenorul mentioneaza ca imprimantele 3D sunt folosite in general pentru prototiparea rapida, iar domeniile in care Bitmi Technologies are clienti sunt bioingineria, automotive si servicii de printare 3D.

De asemenea, Ciprian mentioneaza ca unii antreprenori aleg sa achizitioneze imprimante 3D pentru a deschide magazine online de produse realizate cu ajutorul acestor dispozitive.

“Iti poti crea un site unde sa incepi sa vinzi diferite articole realizate la imprimante 3D si cam asa se fac banii de acolo. (…) Acum 2-3 ani nu era asa de bine pus totul la punct si oamenii trebuiau sa-si creeze propriile obiecte in programe de proiectare pe calculator si era mai greu — nu foarte muti oameni vedeau sensul de a a avea o imprimata 3D atunci. Cu timpul au aparut site-uri pe care exista designeri care deja au creat zeci de mii de modele si tu ca utilizator, daca nu stii sa proiectezi, pur si simplu intri pe site, iti iei ce iti trebuie de acolo gratis si iti printezi. Asta este si unul dintre motivele pentru care imprimarea 3D a avut si un boost in ultimul timp”, a afirmat Ciprian Padurariu.

O alta varianta de afacere cu imprimante 3D este oferirea de servicii de printare.

“Cunosc oameni, chiar si din Iasi, care ofera servicii de printare 3D si se descura destul de bine. Practic daca achizitioneaza o imprimanta la un pret de 1000 de euro, isi scoate investitia in cam 3 saptamani. De obicei, in serviciile de printare 3D este un cost de aproximativ 7-10 lei pe ora de printare”, explica fondatorul Bitmi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img