sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Un tratat de pace cu Coreea de Nord nu implică plecarea soldaţilor americani staţionaţi în Coreea de Sud

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a respins miercuri ideea retragerii a zeci de mii de soldaţi americani staţionaţi în Coreea de Sud în cazul unui tratat de pace cu Nordul, relatează AFP.

Aceste declaraţii survin în contextul în care Seulul a confirmat în aceeaşi zi desfăşurarea mai multor avioane de vânătoare americane F-22 "Raptor" în Sud pentru manevre aeriene comune.

Nordul şi Sudul sunt încă din punct de vedere tehnic în stare de război deoarece armele au fost depuse în 1953 nu ca urmare a unui acord de pace, ci în baza unui armistiţiu.

Preşedintele sud-coreean şi liderul nord-coreean, Kim Jong Un, au convenit vinerea trecută, în cadrul unui summit istoric, să lucreze pentru o pace durabilă.

''Forţele americane din Coreea (USFK) sunt un subiect care relevă alianţa dintre Coreea de Sud şi Statele Unite. Nu are nimic de-a face cu semnarea unui tratat de pace", a spus preşedintele Moon, referindu-se la acordul bilateral care autorizează prezenţa a 28.500 de militari americani în Sud.

Această evoluţie survine după ce un consilier prezidenţial sud-coreean a declarat deschis că prezenţa soldaţilor a, marinarilor şi aviatorilor americani va fi pusă în discuţie în cazul unui tratat de pace cu Phenianul.

Moon Cung-in a scris într-un articol apărut în revista Afaceri Externe că va fi "dificil de justificat menţinerea (forţelor americane) în Coreea de Sud" după semnarea unui tratat de pace cu Phenianul.

Casa Albastră, sediul preşedinţiei sud-coreene, a cerut consilierului său ''să nu provoace şi mai multă confuzie, a declarat purtătorul său de cuvânt, Kim Eui-kyeom.

După ani de creştere a tensiunilor în ceea ce priveşte programele nuclear şi balistic nord-coreene, în Peninsula Coreeană s-a înregistrat o detensionare de la începutul anului care a fost ilustrată şi de summitul intercoreean de vineri.

Acesta ar urma să fie preambulul la o întâlnire şi mai mult aşteptată între Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump. Acesta a declarat marţi că data şi locaţia summitului vor fi anunţate în curând.

Coreea de Sud a confirmat miercuri lansarea unor avioane F-22 "Raptor" pentru exerciţii aeriene comune numite "Max Thunder".

Phenianul reacţionează încă puternic la desfăşurarea de avioane de luptă americane, despre care susţine că pot fi utilizate pentru lovituri ţintite asupra unor obiective nord-coreene.

Dar Kim Jong Un s-a arătat într-adevăr mult mai conciliant cu privire la manevrele din Sud, spunând în martie emisarului sud-coreean Chung Eui-yong că înţelege necesitatea ca Washingtonul şi Seulul să efectueze exerciţii militare comune.

Manevrele aeriene "Max Thunder" vor începe pe 11 mai şi vor avea loc timp de două săptămâni. La aceste manvere vor participa aproximativ o sută de avioane din ambele ţări.

"Max Thunder este un exerciţiu care are loc în mod constant şi care a fost planificat cu mult înainte de ideea unui summit SUA-Coreea de Nord", a anunţat într-o declaraţie Ministerul sud-coreean al Apărării, cerând presei să nu se lanseze în speculaţii cu privire la obiectivele acestor exerciţii militare.

Potrivit cotidianului conservator Chosun Ilbo, această desfăşurare are drept scop creşterea presiunii asupra Coreei de Nord înaintea summitului dintre Trump şi Kim. Publicaţia citată apreciază că sosirea avioanelor de luptă F-22 ar putea, de asemenea, să vizeze sporirea securităţii în cazul în care summitul are loc la Panmunjom.

Satul Panmunjom din Zona Demilitarizată (DMZ) care separă cele două Corei şi care a găzduit summitul intercoreean este citat drept posibil loc al unei întrevederi între Kim Jong Un şi Donald Trump. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img