marți, 23 aprilie, 2024

Un val de aer nord-african loveste Romania. Zonele unde se anunta furtuni violente

Distribuie:

Publicat:

Vremea va fi mult mai calda saptamana viitoare in cea mai mare parte a tarii, temperaturile urmand sa atinga valori de pana la 30 de grade Celsius, mai ridicate cu 8-10 grade decat ar fi normal pentru aceasta perioada, precizeaza ANM.

“Vor fi temperaturi ridicate in continuare in majoritatea zilelor si in cea mai mare parte a tarii. Cele mai mari valori, care vor merge pana in jurul a 30 de grade Celsius, le asteptam in Oltenia si Muntenia marti dupa-amiaza, cel mai posibil joi si vineri. Ziua de marti, cu exceptia Olteniei si a Munteniei, va aduce innorari destul de accentuate, averse, tunete, fulgere, posibil grindina si cantitati de apa insemnate in majoritatea zonelor. Nu excludem astfel de fenomene nici pentru sudul tarii, insa pe spatii mai restranse, si care vor aparea doar in orele serii”, a precizat Cumpanasu.

Meteorologul ANM a subliniat ca si in Bucuresti se vor semnala averse si descarcari electrice, cel mai probabil marti seara, dupa o perioada cu temperaturi mult mai ridicate decat cele normale ale lunii aprilie.

“Asa cum se va intampla si pentru zona Capitalei, luni seara, dar cu probabilitate mai mare marti seara, vor fi averse si descarcari electrice dupa niste temperaturi mult, mult mai ridicate decat cele normale in aceasta perioada din an. 27 de grade ar fi cea mai scazuta maxima a acestei saptamani, iar 29 – 30 de grade, cele mai ridicate valori pe care le asteptam atat marti dupa- amiaza cat si joi si vineri, cel mai probabil. In Bucuresti vor fi 27 de grade Celsius luni si miercuri, dar intre 28 si 30 de grade marti, joi, vineri si sambata. In Capitala, in aceste zile sunt cu circa 10 grade peste norma, iar in restul tarii cu 8 -10 grade, in medie. Ele sunt de fapt temperaturi de iulie”, a spus specialistul ANM.

Potrivit sursei citate, sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai vor fi caracterizate de un regim termic peste normal cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius si ploi de scurta durata in toata tara.

“Tendinta pentru sfarsitul saptamanii si inceputul saptamanii urmatoare ar fi aceea de un regim termic peste normal, putem sa spune o vreme calda, ceea ce inseamna valori ce merg in jurul sau chiar peste 25 de grade, cu probabilitate destul de mare sa se semnaleze ploi de scurta durata mai peste tot in tara”, a adaugat Cumpanasu.

Specialistul ANM sustine ca temperaturi de 30 de grade Celsius au mai fost inregistrate in luna aprilie, in ultimele decenii, chiar si in aprilie 2016 si doar catre sfarsitul lunii ci chiar in primele zile ale lui aprilie, maxima absoluta a acestei luni fiind de peste 35 de grade Celsius.

“Ce este deosebit acum? Este o masa de aer cald care persista in cea mai mare parte a Europei, chir si in tari precum Belgia, Olanda, Germania sau Polonia, unde in aceste zile s-au inregistrat recorduri de temperatura. Au fost temperaturi de 28 – 29 de grade, in Franta de 30 si peste 30 de grade, in Italia de asemenea. Este o masa de aer de provenienta nord-africana care in structura atmosferica dominata de un camp de presiune ridicata s-a mentinut si se va mentine si in zilele urmatoare”, a explicat Teodora Cumpanasu.

Intrebata daca ar trebui sa ne obisnuim in anii urmatori cu astfel de temperaturi in aprilie, meteorologul ANM a raspuns: “Deja in comunitatea meteorologica internationala a aparut aceasta temere, pentru ca era mai putin de asteptat ca in luna aprilie sa fie un val de caldura atat de persistent si pe o suprafata atat de mare a Europei si semnalele nu sunt incurajatoare pentru vara care urmeaza”.

Datele statistice arata ca maxima absoluta pentru luna aprilie s-a inregistrat in 1985 la Bechet, respectiv 35,5 grade Celsius, iar la Alexandria au fost 34,9 grade in anul 1934. Tot in 1985, maximele termice au depasit 34 de grade la Calafat si Drobeta Turnu Severin.

Prognoza pentru urmatoarele 2 saptamani

Meteorologii au dat publicitatii prognoza pentru urmatoarele doua saptamani, valabila in perioada 23 aprilie – 6 mai.

Astfel, vremea va fi in general calda, cu valori mult mai ridicate decat cele climatologic specifice, releva prognoza de specialitate, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) si citata de Agerpres.

In Banat, majoritatea zilelor din intervalul de referinta, in special pana in data de 2 mai, va fi caracterizata de o vreme cu mult mai calda decat normal in aceasta perioada din an, cu temperaturi maxime de 25 – 28 de grade, in medie regionala.

Valori usor mai mici, dar mentinandu-se totusi peste mediile climatologice se vor inregistra in 24 si 27 aprilie si posibil in ultimele zile ale perioadei de prognoza, cand sunt estimate temperaturi diurne medii de 22 – 24 de grade. In privinta regimului termic nocturn, valorile se vor situa peste cele specifice perioadei, cu minime in general de 10 – 14 grade.

Probabilitatea pentru ploi (de scurta durata, asociate in general instabilitatii atmosferice) va fi mai mare in data de 24 aprilie, in intervalele 26 – 27 aprilie si 2 – 6 mai, perioade cand vor fi posibile izolat si cantitati de apa mai insemnate.

In Crisana, in cea mai mare parte a intervalului de prognoza, in special pana in data de 2 mai, regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ridicate decat cele climatologic specifice, cu maxime de 24 – 27 de grade, in medie regionala. Valori usor mai scazute, dar mentinandu-se totusi peste cele normale, se vor inregistra in 24 si 27 aprilie si posibil in ultimele zile ale perioadei de prognoza, cand sunt estimate temperaturi diurne medii de 22 – 24 de grade.

In ceea ce priveste temperaturile minime, acestea se vor situa peste cele normale, urmand a se inregistra valori de 10 – 12 grade, in medie. Probabilitatea pentru ploi (de scurta durata, asociate in general instabilitatii atmosferice) va fi mai mare in intervalele 23 – 24 si 26 – 27 aprilie, dar si dupa data de 2 mai, perioade cand vor fi posibile si cantitati de apa mai insemnate.

In Transilvania, media valorilor termice diurne se va mentine, in cea mai mare parte a intervalului, cu mult peste cea climatologic specifica acestei perioade din an, cu valori in general de 23 – 26 de grade. Pentru zilele de 24 si 27 aprilie si posibil catre sfarsitul celor doua saptamani de prognoza sunt de asteptat temperaturi usor mai scazute, dar in continuare peste cele normale, maxime in medie de 20 – 22 de grade.

Regimul termic nocturn, relativ constant de-a lungul perioadei de prognoza, va fi caracterizat de valori medii de 6 – 10 grade. In zilele de 24 si 27 aprilie si posibil dupa data de 2 mai, probabilitatea pentru averse de ploaie va fi relativ ridicata si nu sunt excluse cantitati de apa izolat mai insemnate. In restul intervalului ploi de scurta durata vor fi posibile pe spatii mici, in orele dupa-amiezilor.

In Maramures, majoritatea zilelor din intervalul de referinta va fi caracterizata de o vreme cu mult mai calda decat normal pentru perioada din an, cu temperaturi maxime de 23 – 26 de grade, in medie regionala. Valori mai coborate, dar mentinandu-se in general peste mediile climatologice, se vor inregistra in 24 si 27 aprilie si posibil in ultimele zile ale perioadei de prognoza, cand sunt estimate temperaturi diurne medii de 21 – 23 de grade.

Estimarile indica un regim termic nocturn peste cel specific perioadei, cu minime in general de 9 – 11 grade. Probabilitatea pentru ploi (in general de scurta durata, asociate instabilitatii atmosferice) va fi mai mare in intervalele 23 – 24 si 26 – 27 aprilie, dar si dupa data 2 mai, perioade cand vor fi posibile si cantitati de apa mai insemnate.

In Moldova, vremea deosebit de calda va predomina in cea mai mare parte a intervalului, astfel ca media temperaturilor maxime va fi de 23 – 27 de grade. Exceptie vor face zilele de 24 si 27 aprilie si posibil sfarsitul perioadei de prognoza cand se vor inregistra valori mai scazute, de 21 – 23 de grade, mediat regional, temperaturi care se mentin totusi peste cele climatologic specifice.

Regimul termic nocturn se va situa, pe tot parcursul intervalului, peste cel normal in aceasta perioada din an, cu medii ale valorilor minime de 9 – 12 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi in general redusa pe perioada celor doua saptamani. Averse cu caracter local se vor semnala in zilele de 24 si 27 aprilie.

In Dobrogea, pe tot parcursul intervalului, valorile de temperatura nu vor avea variatii importante, mentinandu-se peste cele climatologic specifice, cu maxime diurne de 21 – 25 de grade, in medie regionala. Aceeasi tendinta este estimata si pentru regimul termic nocturn, caracterizat de valori medii de 10 – 14 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi in general redusa pe perioada celor doua saptamani; ploi de scurta durata, pe spatii mici, se vor semnala in data de 24 aprilie si in intervalul 4 – 6 mai.

In Muntenia, pe intreaga perioada a celor doua saptamani de prognoza, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele normale la sfarsit de aprilie si inceput de luna mai. Temperaturile maxime vor fi in medie de 24 – 27 grade, dar vor fi si zile, in special in perioada 24 aprilie – 2 mai, in care vor fi posibile valori chiar mai ridicate, spre medii in jurul a 29 – 30 de grade la campie.

In aceeasi tendinta vor evolua si minimele nocturne ce se vor situa peste mediile multianuale, valori in marea lor majoritate in ecartul 9 – 12 grade. In ansamblu, intervalul de referinta va avea o probabilitate redusa de ploaie. Averse cu caracter local vor fi in 24 aprilie, 27 aprilie si, posibil, la sfarsitul celor doua saptamani.

In Oltenia, majoritatea zilelor din intervalul de referinta vor fi caracterizate de o vreme mai calda decat normal pentru perioada din an, cu temperaturi maxime de 23 – 27 de grade, in medie regionala. Vor fi si zile, in special in perioada 24 aprilie – 2 mai, in care vor fi posibile valori chiar mai ridicate, spre medii in jurul a 29 de grade la campie.

Estimarile indica un regim termic nocturn peste cel specific pentru sfarsitul lunii aprilie si inceputul de mai, cu minime in general de 10 – 13 grade. Probabilitatea pentru ploi locale (de scurta durata, asociate instabilitatii atmosferice) va fi mai mare in perioada 26 – 28 aprilie, dar si dupa data de 2 mai.

La munte, valorile de temperatura se vor mentine in cea mai mare parte a intervalului mai ridicate decat cele normale in aceasta perioada din an, cu variatii nesemnificative de o zi la alta; maximele diurne vor fi de 14 – 18 grade, iar minimele de 4 – 8 grade, temperaturi usor mai mici fiind posibile in zilele de 27 si 28 aprilie. Fata de aceste valori mediate pe intreaga zona montana, la altitudini mai mici, in general sub 1.400 de metri, sunt de asteptat temperaturi chiar mai ridicate, medii diurne in jurul a 20 de grade.

Probabilitatea pentru averse de ploaie va fi mai ridicata in cursul dupa-amiezelor. In special in zilele de 24 si 27 aprilie si dupa data de 2 mai, ploile vor fi mai frecvente si local mai insemnate cantitativ.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img