News Flash:

"Un Viitor Fără Pată", oglinda nevoilor cu care se confruntă pacienţii cu cancer de piele de tip non-melanom şi melanom, din România

14 Iunie 2021
185 Vizualizari | 0 Comentarii
download 2 jfif

Campania "Un viitor fără pată", are ca scop conştientizarea pericolului îmbolnăvirii de cancer de piele şi educarea populaţiei în sensul prevenţiei. "Un viitor fără pată!" este prima campanie de comunicare şi informare despre melanom si non-melanom în România iniţiată şi derulată de FABC.

În cadrul campaniei de testări medicale în mediul rural, desfăşurată de FABC, ajunsă la a VII-a ediţie au fost efectuate 516 de dermatoscopii. Dintre acestea, 42 au primit recomandări de control suplimentar, dar 30 dintre ei l-au refuzat, deşi le-a fost oferit gratuit, în cel mai apropiat oraş. Dintre cele 12 persoane care au mers la dermatolog, 2 au primit diagnosticul de carcinom (un tip de cancer de piele). Dintre toate persoanele prezente la testări, 218 au spus că au aluniţe care le fac probleme şi 155 au fost sau aveau de gând să meargă la dermatolog pentru ele.

Radiografierea problemelor cu care se confrunta pacienţii din România

Campaniile de informare şi educare a populaţiei nu sunt suficiente dacă nu sunt completate şi de programe de screening, care să faciliteze accesul la testare, susţine Cezar Irimia, preşedintele FABC:

"Dacă ar fi să fac o radiografie a contextului şi nevoilor pacienţilor, în continuare, pacienţii sunt diagnosticaţi târziu, atunci când şansele de supravieţuire scad considerabil, iar costurile tratamentelor cresc.

Între timp, incidenţa bolii creşte de la an la an. Populaţia nu cunoaşte îndeajuns de bine factorii de risc, metodele de testare prin care poate să depisteze în stadiu incipient cancerul de piele. Nu avem un program naţional de screening pentru cancerul de piele, iar la nivel naţional, nu s-a luat nicio măsură pentru reducerea îmbolnăvirilor. Pe lângă partea de prevenţie, pacienţii diagnosticaţi cu melanom şi non- melanom în stadiu avansat au acces limitat la tratament inovator eficient, care ar putea să le ofere celor care răspund bine la tratament, o rată de supravieţuire mult mai mare şi o calitate mai bună a vieţii".

Populaţia nu are cultura vizitei de rutină la medicul dermatolog şi nici atunci când are o suspiciune, la care se adaugă şi accesul greoi la testare. Oamenii nu sunt învăţaţi să îşi facă o auto-examinare şi nici cum să o facă corect. De exemplu, majoritatea cazurilor de melanom şi non-melanom (85%) se dezvoltă pe aluniţe/leziuni nou apărute, nu pe nevi deja existenţi. În plus, mulţi nu iau în calcul că istoricul familial de melanom/alte cancere de piele reprezintă un mare factor de risc".

O importantă categorie de persoane afectate de aceste afecţiuni, sunt cei care desfăşoară activităţi sportive, în domeniul agriculturii, în domeniul construcţiilor, dar şi persoanele în vârstă. Expunerea prelungită la soare, fără a adopta un minimum de protecţie, poate declanşa aceste tipuri de cancer.

Este foarte important să cunoaştem factorii de risc care favorizează apariţia cancerelor de piele de tip non melanom si melanom.

Factori de risc pentru tipurile de cancer non-melanom si melanom:
- Expunerea la lumina naturala a soarelui sau la razele UV artificiale, pe perioade lungi de timp
- Tenul deschis la culoare si cu pistrui
- Culoarea deschisa a ochilor
- Parul blond sau roşcat
- Keratoza actinica - o afecţiune precanceroasa, apărută ca urmare a expunerii îndelungate a pielii la soare
- Tratamentul cu radiaţii administrat în tinereţe
- Sistemul imunitar slăbit
- Istoric medical de arsuri solare, mai ales în copilărie sau adolescenţă
- Prezenta mai multor aluniţe pe corp, atât de dimensiuni mari, cât şi mici.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (F.A.B.C.), solicită autorităţilor o strategie naţională de luptă împotriva melanomului şi non-melanomului - menită să reducă incidenţa bolii şi să crească accesul pacienţilor la tratament adecvat.

Pe parcursul acestor luni de vară şi nu numai, FABC prin asociaţiile membre, va desfăşura o serie de acţiuni menite sa crească gradul de conştientizare asupra acestor afecţiuni.

F.A.B.C. va derula activităţi de informare in randul populatiei, realizate cu sprijinul SANOFI, în parteneriat cu Alianţa Pacienţilor Cronici din România-A.P.C.R., şi platforma de media ,,Pacientul în Direct''.


Despre FABC

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, instituţiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale
similare. FABC reprezintă interesele a peste 75.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari.

FABC este o federaţie formată din 26 de asociaţii care activează pe plan local la nivelul judeţelor.

Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1254 (s) | 34 queries | Mysql time :0.040910 (s)