News Flash:

UNGARIA A FACUT O MUTARE ISTORICA ! Si-a platit toate datoriile externe

11 Noiembrie 2016
1492 Vizualizari | 0 Comentarii
Ungaria a oferit recent lumii un exemplu extraordinar de verticalitate si aparare a interesului national beneficiind si de sprijinul Bancii Centrale a Ungariei.

Desi Romania a fost singura tara din lume care si-a platit integral datoria externa, in ultimii ani coruptia si incompetenta au facut ca datoria publica a tarii sa creasca cu o suma uriasa pe care unii o estimeaza ca fiind de circa 10 miliarde de euro, in timp ce altii considera ca ea ar fi de 19 miliarde de euro.

Ungaria a rambursat in intregime imprumutul acordat in 2009 de Fondul Monetar International (FMI) pentru a iesi din criza si, astfel, si-a achitat toate datoriile fata de institutie.

"La 6 august 2013, Banca Centrala ungara (MNB) a rambursat in totalitate suma restanta datorata in cadrul unui imprumut acordat de catre FMI in iunie 2009", a informat MNB pe site-ul sau.

Budapesta a primit un imprumut de aproximativ 1.45 miliarde de euro in 2009, a doua transa din cadrul unui ajutor de 11.7 miliarde de euro acordat de FMI Ungariei in 2008, in plina criza financiara, pentru a evita falimentul tarii.

"Nu mai exista, astfel, nicio datorie restanta fata de Fond", a adaugat MNB.

In iulie 2013, guvernatorul MNB, Gyorgy Matolcsy, un apropiat al premierului conservator Viktor Orban, a transmis FMI ca ar putea sa-si inchida biroul de la Budapesta, intrucat ultimele sume datorate Fondului vor fi rambursate inainte de finalul anului in curs si, prin urmare, inainte de termenul de scadenta, prevazut initial pentru 31 martie 2014.

In total, Budapesta a obtinut in noiembrie 2008 de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala un ajutor de 20 miliarde de euro.

Relatiile dintre Budapesta si FMI au devenit dificile dupa venirea la putere a lui Viktor Orban in 2010. Negocierile incepute in 2011 in vederea unui nou imprumut pentru asanarea finantelor publice ale tarii s-au incheiat la inceputul lui 2013 din cauza divergentelor asupra mai multor puncte, in special cu privire la natura imprumutului si politica economica a Ungariei.

ungaria
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1064 (s) | 34 queries | Mysql time :0.049403 (s)