joi, 28 martie, 2024

Ungaria vrea sa treaca la moneda euro pana in 2020

Distribuie:

Publicat:

Ungaria ar putea adopta euro pana in 2020, dar numai daca tendintele economice continua sa se imbunatateasca si moneda unica devine mai stabila, a afirmat marti ministrul Economiei, Mihaly Varga, intr-un interviu acordat publicatiei Magyar Hirlap, transmite MTI.

“Daca tendintele economice sunt de lunga durata, daca ajungem mai aproape de nivelul mediu de dezvoltare al UE, si daca productivitatea noastra continua sa se imbunatateasca, nu consider ca ar fi fara temei aderarea la zona euro pana la sfasitul deceniului”, a declarat Varga.

Statele UE care vor sa adere la euro trebuie sa indeplineasca criteriul stabilitatii preturilor, sa mentina deficitul sub 3% din PIB si datoria publica sub 60% din PIB si sa se alature timp de cel putin doi ani mecanismului ratelor de schimb (ERM II).

Romania indeplineste trei din cele cinci conditii necesare pentru aderarea la euro, respectiv criteriul stabilitatii preturilor, finantele publice si dobanzile pe termen lung, arata Raportul de convergenta pe 2016 publicat luna trecuta de Comisia Europeana.

Pe de alta parte, documentul precizeaza ca legislatia din Romania nu este pe deplin compatibila cu Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si, in plus, tara nu indeplineste criteriul referitor la cursul de schimb.
Raportul de convergenta este un document bianual care examineaza daca statele membre indeplinesc conditiile pentru adoptarea monedei unice. Raportul pe 2016 examineaza progresele realizate de cele sapte state care beneficiaza de o derogare (Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia) si ajunge la concluzia ca niciuna din aceste state nu indeplinesc la acest moment toate conditiile pentru adoptarea monedei euro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img