News Flash:

Unităţile administrativ teritoriale pot accesa fonduri europene de până la un milion de euro/proiect pentru investiţii în infrastructura agricolă

12 Octombrie 2021
125 Vizualizari | 0 Comentarii
media 161546226078838700

Unităţile administrativ teritoriale şi/sau asociaţii ale acestora vor putea accesa fonduri europene nerambursabile de până la un milion de euro pe proiect prin submăsura 4.3 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020), care finanţează investiţiile pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice, informează Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Instituţia a publicat luni pe pagina oficială de Internet, www.afir.info, Ghidul solicitantului pentru obţinerea sprijinului financiar acordat prin această măsură - componenta infrastructura de acces agricolă.

Sesiunea pentru primirea cererilor de finanţare se va desfăşura on-line în intervalul 28 octombrie 2021, ora 9:00 - 27 ianuarie 2022, ora 16:00, iar suma totală disponibilă pentru investiţii în cadrul acestei sesiuni este de aproape 105 milioane euro.

"Scopul investiţiilor sprijinite prin submăsura 4.3-A trebuie să fie îmbunătăţirea performanţei economice a fermelor şi facilitarea modernizării acestora, în special în vederea creşterii participării şi orientării către piaţă, dar şi pentru a asigura diversificarea agricolă. În mod direct, finanţarea pe care o pot obţine unităţile administrativ teritoriale prin PNDR trebuie să asigure îmbunătăţirea accesibilităţii exploataţiilor agricole prin realizarea sau modernizarea căilor de acces, asigurând totodată o mai bună aprovizionare şi un acces mai facil către consumatori şi pieţele de desfacere" a precizat directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Mihai Moraru.

Sprijinul nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi un milion de euro pentru un proiect. Beneficiari ai submăsurii sunt unităţile administrativ teritoriale şi/ sau asociaţii ale acestora, constituite conform legislaţiei naţionale în vigoare, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit AFIR, una dintre condiţiile de finanţare este ca investiţia să fie racordată la un drum existent. Totodată, solicitanţii trebuie să facă dovada proprietăţii sau a dreptului de administrare a terenului pe care se realizează investiţia.

Prin proiectele depuse vor fi finanţate investiţii în construcţia, extinderea şi/sau modernizarea drumurilor de acces agricole către ferme (căi de acces din afara exploataţiilor agricole). Modificările aduse Ghidului solicitantului pentru sesiunea din 2021 au ca scop alinierea la noile prevederi din legislaţia naţională şi europeană, dar şi simplificarea procedurii de depunere a Cererilor de finanţare.

Astfel, ca urmare a modificării şi completării HG 226/2015, solicitanţii trebuie să facă dovada, la depunerea Cererii de finanţare, că au demarat procedura de evaluare a impactului asupra mediului. În acest sens, prin Declaraţie pe propria răspundere solicitantul se angajează că va depune, la contractare, documentul final emis de autoritatea teritorială competentă de protecţia mediului.

Tot în conformitate cu noile prevederi din HG 226/2015 s-a prevăzut posibilitatea de a prelungi durata de execuţie a contractului de finanţare doar în cazul în care au fost efectuate plăţi de minimum 45% din valoarea ajutorului public nerambursabil contractat. Este prevăzută, de asemenea, posibilitatea de prelungire a termenului pentru depunerea cererii pentru prima tranşă de plată (de 6/ 12 luni) cu cel mult 3 luni, cu plata penalităţilor aferente menţionate în contractul de finanţare.

Pentru această sesiune s-a introdus condiţia de eligibilitate care prevede că, în cazul proiectelor din aria de aplicabilitate a ITI Delta Dunării, solicitantul trebuie să prezinte avizul de conformitate cu obiectivele Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă pentru Delta Dunării (SIDD DD).

Ca urmare a intrării în vigoare a OUG 57/2019 - Codul administrativ, s-au introdus precizări privind inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al Unităţii Administrativ Teritoriale (UAT), precum şi modalitatea de actualizare a acestuia.

Au fost introduse costuri medii totale pe km de investiţie în funcţie de tipurile de drum, costuri care vor trebui avute în vedere la încadrarea cheltuielilor totale eligibile din bugetul proiectului per km de investiţie.

Evident, este prevăzută posibilitatea utilizării de către solicitanţi a semnăturii electronice pentru semnarea documentelor depuse la AFIR.

Detalii privind tipurile de investiţii şi condiţiile specifice accesării de fonduri europene pentru Infrastructura de acces agricolă pot fi consultate gratuit pe www.afir.info Ghidul solicitantului şi anexele aferente acestuia, la secţiunea "Investiţii PNDR", pagina dedicată submăsurii 4.3 - Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice - Infrastructura de acces agricolă.

Cererile de finanţare se depun on-line, pe site-ul Agenţiei, de la momentul lansării sesiunii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1129 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032856 (s)