marți, 19 martie, 2024

Universitatea din Bucuresti este partenera intr-un proiect care urmareste cresterea capacitatii de diagnosticare precoce a infectiei cu SARS-CoV-2

Distribuie:

Publicat:

Universitatea din București este parteneră într-un proiect care urmărește creșterea capacității de diagnosticare precoce a infecției cu SARS-CoV-2, anunță instituția de învățământ superior într-un comunicat de presă transmis miercuri, anunță MEDIAFAX.

„Printr-o echipă formată din specialiști ai Facultății de Biologie și coordonată de cercetător științific dr. Grațiela Grădișteanu, Universitatea din București este parteneră într-un proiect care urmărește creșterea capacitații de diagnosticare precoce a infecției cu SARS-CoV-2. Având un puternic impact social, proiectul selectat pentru finanțare la competiția SOLUȚII-2020 va permite testarea periodică în spitale a personalului medical, precum și a celui din școli sau instituții publice, autotestarea la domiciliu, dar și fabricarea unor kituri de testare SARS-CoV 2 în România, contribuind astfel, la creșterea capacității de răspuns și asigurare a sănătății publice în condițiile unei pandemii”, conform sursei citate.

Coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie (IMT), proiectul Tehnici avansate și creșterea performanței în detecția precoce a virusului SARS-CoV-2 își propune obținerea și validarea unor metode și kituri de diagnostic precoce al infecției cu SARS-CoV-2 și beneficiază de expertiza unor colaboratori din instituții de cercetare de prestigiu precum: Harvard University, GeneScript, CNRS Paris/Orsay, KAUST University și Singapore Institute of Manufacturing Technology.

În cadrul acestui proiect, fiecare partener va avea o contribuție proprie, iar echipa Universității din București va fi implicată în optimizarea unui protocol rapid de detecție a agentului COVID-19, în optimizarea primerilor de detecție a infecției cu SARS-CoV-2, precum și în validarea sistemelor de detecție realizate de IMT.

„Soluțiile propuse de proiectul coordonat de dr. Ciprian Iliescu, cercetător științific în cadrul IMT România și al Bigheart Singapore (Institutul Biomedical pentru Cercetarea și Tehnologia Sănătății Globale) vizează dezvoltarea unei metode rapide, fiabile și ieftine de detecție precoce a virusului SARS-CoV-2, bazate pe amplificarea izotermă a ARN viral (LAMP) și a unui instrument – de tip „Point of care” (POC). Metodele folosite, de ultimă generație, îmbină instrumente de diagnosticare rapidă, specifice laboratoarelorx clinice”, precizează universitatea.

Astfel, se va realiza transferul tehnologic al metodelor de diagnostic elaborate în cadrul actualului proiect către laboratoarele clinice românești, în vederea extinderii și eficientizării rețelei naționale de diagnostic al infecției cu SARS-CoV-2, precum și dezvoltarea unei platforme tehnologice pentru fabricarea sistemelor de tip POC în Romania, cu setarea unei capacități de microproducție a testelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img