joi, 28 martie, 2024

UNTR cere eurodeputatilor romani sa sustina liberalizarea transportului rutier de persoane in UE R

Distribuie:

Publicat:

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a anunţat, miercuri, că solicită eurodeputaţilor români să susţină liberalizarea transportului rutier de persoane în Uniunea Europeană (UE). Cererea vine în contextul în care, în plenul Parlamentului European (PE), reunit la Strasbourg, se vor vota pe 14 februarie măsurile de liberalizare a transportului rutier de persoane în UE, cuprinse în cadrul raportului Comisiei de Transport şi Turism –TRAN.

Raportul face referire la propunerea de modificare a regulamentului Comisiei Europene (CE) privind normele comune pentru accesul la piaţa internaţională a serviciilor de transport cu autocarul şi autobuzul.

”Reamintim că acest dosar legislativ important al Pachetului Mobilitate Curată(2) a fost propus de Comisia Europeană pe 8 noiembrie 2017, iar raportul TRAN pe marginea propunerilor legislative de liberalizare a transportului rutier de persoane în UE a fost aprobat pe 22 ianuarie 2019”, se arată în comunicat.

Plenul PE va vota raportul adoptat de TRAN, alături de orice alte amendamente care pot fi depuse de ”grupuri de amendamente” (grupuri de 38 de deputaţi şi / sau grupuri politice), potrivit UNTRR.

”În dezbaterile pe marginea revizuirii Regulamentului 1073/2009, UNTRR a susţinut că este necesară stabilirea unui echilibru optim între deschiderea pieţelor interne şi protejarea serviciilor publice”, se arată în comunicat.

De asemenea, UNTRR a salutat prevederile de compromis ale raportului TRAN privind revizuirea regulamentului, în linie cu recomandările industriei europene de transport rutier de persoane. Astfel, a fost reintrodusă noţiunea de ”excursie locală” ca fiind parte a unui serviciu ocazional internaţional, pentru a nu fi confundată cu operaţiunile de cabotaj şi supusă regimului detaşării.

Totodată, s-a stabilit că pentru furnizarea de servicii regulate domestice, este obligatorie înfiinţarea unei firme în respectivul stat membru, pentru garantarea concurenţei loiale. În plus, a fost menţinută derogarea de 12 zile de conducere consecutive pentru şoferii care operează transport rutier de persoane.

”Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR consideră că raportul TRAN este favorabil dezvoltării industriei de transport rutier de persoane in condiţii de siguranţă şi concurenţă loială, asigurând creşterea transportului cu autobuze şi autocare în UE”, se arată în comunicat.

Transportatorii consideră că PE trebuie să susţină liberalizarea transporturilor rutiere şi crearea unei pieţe unice veritabile de transport rutier în Uniunea Europeană, atât de marfă cât şi de persoane, aceasta fiind o prioritate la nivelul Uniunii Europene.

”În acest sens, UNTRR solicită eurodeputaţilor români să sprijine adoptarea unui cadru legislativ european care să ofere transportatorilor rutieri români noi oportunităţi de afaceri şi de diversificare a serviciilor de transport rutier de persoane la nivel european”, se arată în comunicat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img