vineri, 19 aprilie, 2024

Unul din 7 fumatori inraiti va muri de cancer la plamani

Distribuie:

Publicat:

Incidenta cancerului la plamani este corelata cu obiceiul de a fuma. În 90% din cazuri, cancerul de plamani este un rezultat al consumului de tututn, riscul crescand proportional cu numarul de tigarete fumate pe zi. Fumatul nu este însa singura cauza din care apare cancerul pulmonar.

Recuperarea cardiovasculara. Cand este indicata si în ce consta? Cercetatorii care au studiat efectele fumatului au stabilit, ca, de exemplu, o persoana care fumeaza 2 pachete de tigari pe zi, timp de 10 ani, are un trecut istoric de fumator de 20 de ani.

Riscul de a dezvolta un cancer pulmonar ca urmare a consumului de tutun creste pe masura ce se aduna anii de fumat, astfel încat la un trecut istoric de fumator de 30 de ani sau mai mult, acest risc urca exponential. O persoana din 7 care obisnuieste sa fumeze 2 sau mai multe pachete pe zi va muri de cancer la plamani, potrivit site-ului de stiri medicale webmd.com.

Riscul pentru persoanele care fumeaza pipa este mai mic, potrivit aceleiasi surse. O persoana care fumeaza un pachet de tigari pe zi are un risc de 25 de ori mai mare de a face cancer pulmonar comparativ cu un nefumator , în timp ce un fumator de pipa are un risc de 5 ori mai mare.

Ce se intampla in organism la 20 de minute dupa ce ai terminat de fumat ultima tigara

Fumul de tigara contine circa 4.000 de compusi chimici carcinogeni. Riscul de cancer se diminueaza cu fiecare an în care se renunta la fumat, iar celulele pulmonare se regenereaza.

Dupa 15 ani de renuntare la fumat riscul de a dezvolta cancer la plamani se apropie de acela al unui nefumator. Fumatul pasiv este si el un risc de cancer la plamani. Studiile au aratat ca nefumatorii care stau în fum de tigara au un risc cu 24% mai mare de a face cancer pulmonar, comparativ cu nefumatorii.

În SUA, numarul deceselor fumatorilor pasivi se ridica la 3.000.

Alte cauze ale cancerului pulmonar

Fibrele de azbest sunt silicati care persista mult timp în tesutul pulmonar, astfel ca expunerea la azbest este un factor de risc în aceasta boala. În multe situatii, azbestul a fost folosit pentru proprietatile sale termizolante si acustice.

Cum va puteti lasa foarte simplu de fumat

Expunerea la radon, un gaz natural, invizibil, inodor, eliberat în urma exploatarii uraniului, care poate calatori si intra peste tot, în case, fundatii, tevi. Este usor depistabil prin aplicarea unor teste.

Predispozitia genetica si bronhopneumonia cronica obstructiva sunt alti doi factori de risc în cancerul pulmonar care cresc exponential daca persoana în cauza mai este si fumatoare.

Poluarea aerului provenita de la vehicule rutiere si industrie sunt factori care duc în final la declansarea bolii. Peste 1% din decesele americane determinate de cancerul de plamani sunt atribuite poluarii.

Specialistii sustin ca expunerea la poluare este similara fumatului pasiv. Supravietuitorii cancerului pulmonar au un risc mare de recidiva, raportat la populatia generala, cuprins între 1-2% si 6% pe an.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img